Debat

S: Regeringens grønne slagtehus er eksportselvmål

DEBAT: Frem til 2030 skal verden investere 90.000 milliarder i grøn teknologi. Middelmådighed er dog et dårligt salgsargument, og derfor er regeringens klimapolitik fuldstændig ødelæggende for eksport og arbejdspladser, skriver Socialdemokraternes Jens Joel i eksportdebatten.

<div>De fleste virksomhedsledere ved, at middelmådighed ikke er noget overbevisende salgsargument, skriver Jens Joel (S) i dagens debat om&nbsp;Danmarks eksport af grøn teknologi. </div>
De fleste virksomhedsledere ved, at middelmådighed ikke er noget overbevisende salgsargument, skriver Jens Joel (S) i dagens debat om Danmarks eksport af grøn teknologi.
Minna Møbjerg Stevnhoved
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jens Joel (S)
Energi- og klimaordfører

Danmark eksporterer grøn energiteknologi for over 40 milliarder kroner om året.

Vores salg af energiteknologi er samlet set mere end 11 % af vores totale eksport.

Der er store indtægter og tusindvis af private arbejdspladser til ingeniører, metalarbejdere og 3F’ere på spil. I øvrigt spredt jævnt ud over Produktionsdanmark fra Vestegnen til Vestjylland. En succes, der ikke er kommet af sig selv. Og som desværre også kan forsvinde hurtigere, end vi måske selv tror.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Jeg har endnu til gode at møde den kinesiske topembedsmand, politiker eller direktør, der siger: "Vi skal have et nyt fjernvarmesystem, gider I lige at ringe til gennemsnittet i EU?"

Jens Joel (S)
Energi- og klimaordfører

Sort selvmål
Sidste år oplevede vi et fald i eksporten af grøn energiteknologi, men det ændrer ikke på, at de seneste ti års eksplosive vækstrater har vist, at vi i denne branche for alvor kan skabe fremtidens arbejdspladser. Desværre synes Venstreregeringen forhippet på at smide det hele på gulvet.

Regeringen har under overskriften ”grøn realisme” sænket klimamålsætningerne, halveret energiforskningen og forsøger at aflyse vindmølleprojekter, som private allerede har investeret millioner i.

Det er ikke grøn realisme, det er et sort selvmål.

Jens Joel (S)
Energi- og klimaordfører

Det er ikke grøn realisme, det er et sort selvmål. Regeringen siger eksempelvis, at vi ikke skal gå foran i forhold til resten af EU. Men de fleste virksomhedsledere ved, at middelmådighed ikke er noget overbevisende salgsargument.

Jeg har endnu til gode at møde den kinesiske topembedsmand, politiker eller direktør, der siger: "Vi skal have et nyt fjernvarmesystem, gider I lige at ringe til gennemsnittet i EU?"

Virkelig dårligt købmandskab
Danmark kan ikke være i front på alle områder. Vi er trods alt et lille land. Men vi har kæmpet hårdt for at opnå den førerposition, som vi har på grøn teknologi, og derfor er det virkelig dårligt købmandskab, hvis vi smider tøjlerne netop nu, hvor resten af verden har opdaget, at vi har fat i noget.

Vi er allerede bedst i EU. Det meste af vores eksport går til andre EU-lande. Men eksporten til USA og Kina vokser, og med den globale klimaaftale fra Paris har vi fået garanteret et grønt marked større end nogensinde før.

Faktisk så stort at der frem til 2030 skal investeres 90.000 milliarder kroner.

Det betyder nye chancer for os, men det betyder også nye konkurrenter på markedet. Derfor er det fuldstændig ødelæggende, at regeringen netop nu med uhyrlig effektivitet undergraver vores troværdighed ude i verden.

Grøn vækst i blå kedeldragter
Vi var det eneste land, der dukkede op i Paris med et lavere mål end året før. Og selvom Løkke og Lilleholt solede sig i selskab med Obama og Bill Gates og lovede massive satsninger på energiforskning efter 2020, så er de hårde kendsgerninger, at Venstre, siden de kom til, med den anden hånd har mere end halveret vores forskningsbudget på energiområdet.

Det hykleri har de andre selvfølgelig opdaget.

Det tærer på troværdigheden. Og selvom det er fornuftigt, når ministeren vil bruge 3,3 millioner på en eksportstrategi, så klinger det hult, hvis man inden for samme døgn foreslår at skære 120 millioner af energiforskningen.

Vi har dygtige virksomheder, men vi skal hele tiden udvikle os. Satse mere på lagringen af vedvarende energi, så vi kan udnytte vindmøllestrømmen bedre. Elektrificere vores samfund. Udvikle nye metoder til at begrænse vandspil, sikre energibesparelser eller genindvinde værdifulde eller sparsomme ressourcer fra spildevandet.

Det handler om forskning og strategisk erhvervspolitik.

Det handler om at skabe grøn vækst i blå kedeldragter.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Joel

MF (S), beskæftigelsesordfører, næstformand i folketingsgruppen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

0:000:00