Debat

Skaber lommeuld virkelig vækst og arbejdspladser?

REPLIK: Ifølge Susanne Juhl stemmer det ikke overens med virkeligheden, når Dansk Fjernvarme skriver, at der kan skabes arbejdspladser "helt gratis for staten".
Foto: Naturgas.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Susanne Juhl
Administrerende direktør, HMN Naturgas I/S

Ingenting kommer af ingenting - undtagen lommeuld. Men der kommer faktisk noget ud af ingenting, hvis man skal tro direktøren for Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen.

I et debatindlæg i Altinget.dk fra mandag den 2. september skriver Kim Mortensen, at der kan skabes arbejdspladser "helt gratis for staten". Det eneste, politikerne skal gøre, er at ændre beregningsgrundlaget, så fjernvarmen kan udvide og skabe et hav af arbejdspladser.

"Gratis penge" findes ikke
Det lyder fantastisk, men det stemmer ikke overens med virkeligheden. Der findes ganske enkelt ikke "gratis penge" - det står på side ét i alle lærebøger om økonomi. There is no such thing as a free lunch, som man siger. At pengene til at udbygge fjernvarmen ikke tages fra finansloven, gør dem på ingen måde gratis for samfundet. Alle investeringer - også i fjernvarme - fortrænger andre investeringer, som måske er mere værd for samfundet.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected] 

I Danmark vurderer vi energiprojekter ud fra den samfundsøkonomiske værdi. Til det formål anvender vi kalkulationsrenten, som afspejler kravet om afkast til samfundet, når der tages højde for alternative investeringsmuligheder og risici.

Kalkulationsrenten er for kort tid siden sat ned fra fem til fire procent. Samfundets investeringer må nødvendigvis prioriteres, så vi får den højeste samfundsøkonomiske forrentning ud af dem. Kim Mortensen ønsker sig en endnu lavere kalkulationsrente, men dette betyder reelt, at der ingen prioritering vil finde sted - at alle energiprojekter kan gennemføres, uagtet deres samfundsmæssige værdi.

Kim Mortensens indlæg kan desværre læses som fjernvarmens sidste desperate forsøg på at undgå, at fjernvarmen skal måles med samme alen som os andre.

Susanne Juhl
Direktør, HMN Naturgas I/S

Mere fjernvarme gør samfundet fattigere 
"Gratis arbejdspladser i tusindvis", lyder det nye mantra fra fjernvarmen. Det afgørende er imidlertid, om de arbejdspladser, der bliver skabt, gør samfundet rigere eller fattigere, end hvis vi havde investeret i noget, der er mere værdifuldt for samfundet.

Bliver vi fattigere som samfund, hvis vi følger rådgivningen fra Dansk Fjernvarme om at investere i mere fjernvarme? Ja. De foreløbige beregninger, som både Energinet.dk og Energistyrelsen præsenterede på Klima-, Energi- og Bygningsministeriets midtvejsseminar for energianalyser forrige fredag, bekræfter dette. Seminaret fandt sted på Christiansborg, og både folketingspolitikere, klima-, energi-, og bygningsministeren samt hele energibranchen (herunder Kim Mortensen selv) lyttede med, da Energistyrelsen lagde frem, at det samfundsøkonomisk ikke vil være klogt at udbrede fjernvarmen yderligere i Danmark.

Knap 50 procent af fjernvarmen i Danmark blev i 2011 produceret på fossile brændsler, herunder kul, og af den producerede varme spildes gennemsnitligt knap 20 procent i fjernvarmenettet. Begge tal fremgår af Energistyrelsens energistatistik. At man så oven i købet, ifølge Kim Mortensens debatindlæg, skulle skrue yderligere på de samfundsøkonomiske beregninger for at få regnestykket for halvgrøn fjernvarme til at passe, er ikke bæredygtigt.

Når der lægges om fra individuel naturgas til fjernvarme, bliver vi alle sammen fattigere, og der kommer færre penge i statskassen, fordi der bruges mindre af den kraftigt afgiftsbelagte naturgas. Naturgassen, som udleder langt mindre CO2 end kul og olie, kan med en pt. lav pris i forhold til olie styrke danske virksomheders konkurrenceevne - uden tab af energi på vejen.

Når fremtidens energisystem skal udformes, så stiller det krav til alle parter om at prioritere. Kim Mortensens indlæg kan desværre læses som fjernvarmens sidste desperate forsøg på at undgå, at fjernvarmen skal måles med samme alen som os andre.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00