Debat

S-ordfører om energikrisen: "Vi hjælper ikke den grønne omstilling ved at hårdtarbejdende danskere går fra hus og hjem"

Nok er Danmark et lille land, men som grøn stormagt har vi gennemslagskraft. Derfor skal der, trods usikre tider, stadig handles på de høje ambitioner for den grønne omstilling, alt i mens danskernes tryghed garanteres, skriver Anne Paulin, Klima-, energi- og forsyningsordfører for Socialdemokratiet. 

Trods et ønske om at accelerere den grønne omstilling, så skal danskerne stadig føle sig trygge i en usikker tid med energikrise og inflation, skriver Anne Paulin (S).
Trods et ønske om at accelerere den grønne omstilling, så skal danskerne stadig føle sig trygge i en usikker tid med energikrise og inflation, skriver Anne Paulin (S).Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Anne Paulin
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi bliver nødt til at tage ansvar i usikre tider og sætte endnu mere turbo på den grønne omstilling.

Heldigvis er udgangspunktet rigtig godt. Med Socialdemokratiet ved roret, har vi indgået mere end 75 grønne aftaler og prioriteret over 110 mia. kr. til den grønne omstilling. Sammen med Folketinget og erhvervslivet har vi truffet beslutninger, som bringer os næsten tre fjerdedele af vejen mod 70 procent-målsætningen i 2030.

Aldrig før har samspillet mellem klima- og sikkerhedspolitik været tydeligere. Derfor skal vi som grøn supermagt tage ansvar i usikre tider

Anne Paulin (S)
Klima- energi- og forsyningsordfører

Socialdemokratiet gik i 2019 til valg på, at Danmark skulle være en grøn supermagt, som viser vejen for grøn omstilling. Det er Danmark i dag.

Og det til trods for, at de mange klimaaftaler er indgået i en tid, hvor kriserne har stået i kø. Først coronakrisen og nu energikrisen, hvor Europas afhængighed af russisk energi har gjort vores sikkerheds- og forsyningssituation sårbar.

Danmark går forrest som grøn supermagt

Aldrig før har samspillet mellem klima- og sikkerhedspolitik været tydeligere. Derfor skal vi som grøn supermagt tage ansvar i usikre tider, og derfor skal der sættes endnu mere turbo på den grønne omstilling. Både for at kappe båndende til Putins gas, men også for at sikre stabil og grøn energi til trængte danskere.

Vejen ud af kriserne leverer samme svar. Nemlig mere grøn energi, som samtidig bringer Danmark tættere på et klimaneutralt samfund.

Nok er Danmark et lille land. Men vi har en stor gennemslagskraft. Vi har f.eks. en nøglefunktion i Europas grønne omstilling med unikke havvindsressourcer i både Nordsøen og Østersøen.

I Østersøen skal Bornholm være verdens første energiø. Omkring 200 af de største havvindmøller kommer til at levere grøn strøm til danske såvel som tyske forbrugere.

Temadebat: Hvordan skal Danmark klare sig gennem energikrisen?

Danmark står midt i en forsyningskrise, hvor energipriserne er på himmelflugt. Flere virksomheder frygter for deres overlevelse, mens borgere risikerer regninger på flere tusinde kroner mere, end de er vant til.

Men hvordan Danmark bedst gennem energikrisen på både kort og lang sigt? Det spørger Altinget om i denne temadebat.

Debatpanelet kan findes her.

Om Altingets temadebatter:

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Altinget bringer kun debatindlæg, som udelukkende er skrevet til Altinget.

Har du lyst til at bidrage til debatten, er du velkommen til at sende det til debatredaktør Caroline Boas eller Altingets debatredaktion.

På sigt skal energiøen tilkobles teknologier, som kan lagre eller omdanne den grønne strøm til grønne brændstoffer – såkaldte Power-to-X. Og med Østersøaftalen forpligtede vi os til et øget energisamarbejde med vores naboer i Østersøen, hvor den nuværende havvindskapacitet syvdobles frem mod 2030.

Takket være vores ambitiøse klimaambitioner, kan Danmark fra 2030 alene forsyne 25 millioner europæiske husstandes årlige forbrug med strøm fra vores havvindmølleparker. Det er et kæmpe skridt for den grønne omstilling. Men faktum er, at der er plads til at etablere meget mere havvind. Det bliver vi nødt til at udnytte. Og det kan kun gå for langsomt.

Infrastruktur er vejen ud af Putins klemme

For Danmark skal blive ved med at vise vejen som foregangsland. Og målet er klart.

Vi skal udelukkende kunne levere grøn strøm, grøn gas og grøn varme til danske og europæiske forbrugere. Det kræver også, at den danske infrastruktur følger med i udbygningen af vedvarende energi. For det hjælper ikke meget, hvis vi udelukkende har fokus på at øge produktionen af grøn strøm i Danmark.

Vi skal også arbejde aktivt for, at de danske husstande får mulighed for at varme deres huse op med den grøn strøm og grøn varme

Anne Paulin (S)
Klima- energi- og forsyningsordfører
Vi skal også arbejde aktivt for, at de danske husstande får mulighed for at varme deres huse op med den grøn strøm og grøn varme. Derfor skal vi også udbygge infrastrukturen i Danmark, blandt andet med hurtigere fjernvarmeudrulning, flere varmepumper og udrulning af mere biogas til de husstande og virksomheder, som ikke kan omstille til andre energiformer.

Kun hvis infrastrukturen følger med, kan vi komme ud af Putins klemme.

Vi kan og skal levere på vores høje ambitioner for at vise vejen. Men vi skal også samtidig skabe tryghed for danskerne i en svær tid.

Danskernes tryghed skal garanteres

Vi hjælper ikke den grønne omstilling ved at hårdtarbejdende danskere går fra hus og hjem. Derfor har vi for det første givet danskerne en håndsrækning ved at lempe elafgiften ad flere omgange. Derudover har vi indført en række målrettede tiltag til de danskere, der er hårdest ramt af krisen - uden at puste unødigt til inflationen.

Vi har bl.a. forhøjet den børnechecken til børnefamilierne, ligesom vi med ældrechecken giver vi en økonomisk håndsrækning til de svagest stillede pensionister. Og så er varmechecken allerede udbetalt til mere end 400.000 husstande. Det er blot nogle af de mange aftaler, vi har indgået på kort tid for at tage danskerne trygt igennem krisen.

Vi har gang på gang vist handlekraft i usikre tider. Med de allerede indgåede politiske aftaler og vores tårnhøje klimaambitioner, har Danmark et stærkt udgangspunkt for at komme igennem energikrisen.

Vi er nået langt, men nu skal vi nå endnu længere.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Paulin

MF (S)
msc.IBP. (Copenhagen Business School 2015)

0:000:00