Støttepartier vil have plan for udfasning af biomasse

BÆREDYGTIGT: Inden klimaminister Dan Jørgensen og finansminister Nicolai Wammen onsdag præsenterer regeringens klimaudspil med forslag, der skal sikre reel bæredygtig biomasse, presser støttepartierne på for at gå skridtet videre. Det er tid til en afgift og plan for udfasning, lyder det.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Vi bliver nødt til at se realiteterne i øjnene. Energistyrelsens rapport peger på, at vi har godskrevet biomasse som vedvarende energi, selvom det sandsynligvis reelt ikke er grønt.

Mai Villadsen
Klimaordfører, Enhedslisten

Allerede inden regeringen har præsenteret sit samlede klimaudspil, lægger støttepartierne pres på for at få en egentlig plan for udfasning af afbrænding af biomasse i de danske kraftvarmeværker.

Fakta
Danmarks brug af biomasse til energi eksploderer

Halm, brænde, træpiller og andet biologisk materiale bliver i stigende grad omsat til energi på danske kraftværker i virksomheder og i husstande. I 2018 producerede Danmark 182 petajoule (PJ) energi fra såkaldt biomasse, hvilket er 33 pct. mere end for fem år siden og mere end tre gange så meget som i 1995.

Stadigt mere af den danske energi fra biomasse laves især af skovflis og træpiller, som importeres fra udlandet. I 2018 måtte Danmark importere 37 pct. af den biomasse, som blev brugt i årets produktion af energi, hvilket er den højeste andel nogensinde.

Helt op til begyndelsen af nullerne kunne Danmark stort set producere energi fra biomasse uden brug af importerede materialer, hvorefter importens andel af den samlede biomasse anvendt til energiproduktion i Danmark er steget år for år.

Kilde: Danmarks Statistik

Godt nok er det positivt, at regeringen nu vil rydde op i tvivlsomme certificeringer af biomasse, men det er langtfra tilstrækkeligt, lyder det enstemmigt fra SF, Radikale og Enhedslisten.

”Vi har et kæmpestort forbrug af især importeret biomasse. Derfor er det vigtigt, at vi får sat stop for, at nye varmeværker bruger biomasse som primær varmekilde,” siger SF’s klimaordfører, Signe Munk.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00