Debat

Syd Energi: Monopoler skal reguleres, og konkurrence skal fremmes

DEBAT: Der er behov for regulering af TDC's kabel-tv-net, men det er der derimod ikke af fibernettet, da det vil skade konkurrencen, skriver Niels Duedahl, koncerndirektør i Syd Energi/Stofa, i en opsamling på debatten om teleforliget.

Foto: Colourbox
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Niels Duedahl
Koncerndirektør Syd Energi/Stofa

Først og fremmest tak til Altinget for en god debat om teleforliget. Det er vigtigt at få en lidt teknisk dagsorden, som teleforliget jo er, frem i lyset for at demonstrere, at den digitale infrastruktur er essentiel for at skabe digital vækst – i hele landet.

Jeg vil her i min anden runde af debatten forsøge at samle lidt op på de andre debattørers indlæg og forsøge at svare, så vi får en reel debat.

Jeg vil gerne takke Karin Gaardsted (S) for et godt indlæg om at sætte ambitiøse mål for bredbåndsudviklingen i Danmark. SE/Stofa er enige i, at et realistisk mål for Danmark i 2025 er gigabithastigheder, og vi tror på, at det kan skabe basis for ny vækst og innovative tjenester.  

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Fibernet skal ikke reguleres
Dernæst lægger jeg mærke til, at andre aktører også har italesat behovet for at regulere TDC’s kabel-tv-net. Det er jeg glad for. Det er et strukturelt problem for markedet, at aktøren med en markedsandel på 60 procent samtidig er ejer af Danmarks største højhastighedsnet, og som ovenikøbet er ureguleret. Det er i SE/Stofas optik et kerneproblem, der skal løses i et teleforlig, hvis det skal have karakteren ”bestået”.

Åbning af fibernet er blevet italesat af bl.a. Dansk Erhverv, som åbenbart mener, at konkurrence skal erstattes af regulering. Hvordan Dansk Erhverv kan harmonere denne planøkonomiske tilgang til moderne erhvervspolitik, er mig en gåde.

Åbning af fibernet er blevet italesat af bl.a. Dansk Erhverv, som åbenbart mener, at konkurrence skal erstattes af regulering.

Niels Duedahl
Koncerndirektør, Syd Energi/Stofa

Danske energiselskabers fibernet er netop bygget for at bryde TDC’s monopol, og dermed er der skabt en hård infrastrukturbaseret konkurrence, som sikrer forbrugervalg mellem to parallelle bredbåndsnet, nemlig fibernet og TDC’s infrastruktur.

Samtidig har de danske energiselskaber samlet meldt ud, at en frivillig kommerciel åbning er godt på vej. Hvis man i et teleforlig alligevel tænker i regulering af fibernet, vil det vanskeliggøre en frivillig kommerciel åbning. Min opfordring er derfor at lade konkurrencen virke – den virker allerede alt den stund, det er konkurrencen, der fører til en kommerciel åbning.

Forbrugeren skal hjælpes
Så er der ministerens udmelding om, at man gerne vil se på at ændre bredbåndspuljen. SE/Stofa har fra starten sagt, at puljen skaber for få bredbåndsforbindelser og ikke nødvendigvis de rigtige steder i Danmark. SE/Stofa foreslår, at man lader kommunerne spille en større rolle end i dag gennem intelligente bredbåndsudbud lokalt, specielt i områder uden for storbyerne, f.eks. hvor de såkaldte LAG-midler i dag kan anvendes.

Debatten hos Altinget har vidnet om mange kommentarer om kommunernes rolle. SE/Stofa er enige i, at det er vigtigt, at statsstøttereglerne overholdes, for ellers kan offentlige investeringer forstyrre markedet.

Lad mig til sidst slå et slag for forbrugerforhold i teleforliget, som der ikke tales så meget om. SE/Stofa foreslår en mærkningsordning for bredbånd, så forbrugeren bedre kan orientere sig i forhold til den tekniske kvalitet, sikkerhed, hastighed m.v. En bredbåndsforbindelse er et temmelig kompliceret produkt, hvor det kan være svært for forbrugeren at gennemskue, hvad der ligger under kølerhjelmen.

Det er afgørende for et nyt teleforlig, at det fører til flere investeringer og en bedre dækning af bredbånd ved at skærpe konkurrencen på markedet, sådan at alternative operatører har en reel konkurrencemargin og dermed investeringslyst.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00