Debat

Telenor: Den digitale familien Danmark udfordrer teleforlig

DEBAT: I 2025 vil familien Danmark være digitale storforbrugere og have et enormt dataforbrug. Det giver flere udfordringer, som teleforliget er nødt til at tage højde for, skriver Jesper Hansen, administrerende direktør i Telenor Danmark.

GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jesper Hansen
Administrerende direktør i Telenor Danmark

Den er her, før du ved det: fremtidens familie, hvor alle er online og koblet sammen. Ikke kun forældre og børn, men også familiens villa, vovse og Volvo. Familien Danmark anno 2025 vil være storforbruger af billedtunge, datadrevne tjenester, som skal bruges ”on the go”.

Fremtidens familie er digital
Familien Danmarks 2025-hverdag er relevant, fordi energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) snart præsenterer regeringens oplæg til forhandlingerne om det nye teleforlig. Opgaven er klar: Hvordan sikrer vi, at familien får de tjenester, de har brug for?

Familien Danmark er allerede digitale storforbrugere, men vil i 2025 have et dataforbrug, vi knap kan forestille os i dag. De handler ind i digitale supermarkeder, som vi andre går i Netto. De bruger film, online-spil og e-sport, men også køleskabe, vaskemaskiner og biler kan tale sammen. IoT eller Tingenes Internet og datadrevne tjenester er ved at indtage de små hjem.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Den mobile 5G-teknologi kan spille en enorm rolle i denne hyper-digitale verden. Ikke kun fordi hastigheden på det mobile internet stiger voldsomt, men også fordi 5G i høj grad bliver teknologien, der binder vores online-enheder sammen.

Kravene til 5G-teknologien bliver markante: ekstremt høje dataoverførselshastigheder og sikkerhedskrav, flere mobilmaster, evnen til at håndtere overførsel af hastigt voksende mængder af data samt høje krav til oppetider og tjenestekvalitet, da mange samfundskritiske tjenester vil blive forbudne via IoT.

Opgaven er klar: Hvordan sikrer vi, at familien får de tjenester, de har brug for?

Jesper Hansen
Administrerende direktør, Telenor Danmark

5G vil sammen med nye datadrevne tjenester kunne gøre familien Danmark og deres hjem intelligent og digitalt, og det kommende teleforlig bliver vigtigt for, hvor hurtigt og hvor smidigt dette sker.

Vejen til 5G er dyr og risikabel
Men – vejen derhen er ikke uproblematisk: 5G kan nemlig blive en dyr omgang. Der bliver store udgifter til deltagelse i frekvensauktioner – ifølge Energistyrelsen har Danmark brug for fire gange så mange frekvenser, som vi råder over i dag – leje af fiber, masteleje, opsætning af nyt udstyr m.m. Læg dertil, at når indtjeningskilderne endnu fortoner sig i det uvisse, så er der tale om højrisikoinvesteringer.

Investeringer i mobilnet har nemlig historisk været en dårlig forretning i Danmark. Telenor har, som andre selskaber, nedskrevet sine investeringer med milliardbeløb. På grund af rigide EU-regler må vi heller ikke fusionere vores forretning med andre virksomheder, hvilket ellers kunne forbedre investerings- og indtjeningsmulighederne.

Der er derfor et akut behov for at se på, hvordan man bedst kan øge incitamentet til at gøre investeringer i nye teknologier. Det kan f.eks. være nye modeller for tildeling af frekvenser, mulighed for infrastrukturdeling, lavere frekvensafgifter, billigere masteleje, kommunal opsætning af master, udrulning af kabelrør eller nedlægning af dark fiber.

Derudover er der uløste udfordringer som spørgsmålet om netneutralitet i en 5G-verden og om sikkerheden i IoT-enheder samt spørgsmålet om, hvordan vi gør vores lovgivning parat til at kunne håndtere nye datatjenester uden at være en flaskehals.

Disse udfordringer skal adresseres i teleforliget, hvis opgaven er at sikre familien Danmark adgang til de tjenester, de har brug for, og for alvor koble deres hjem, arbejdspladser og biler sammen. Barrierer for udrulning og deling af nye teknologier skal fjernes, reguleringen skal gøres klar til den digitale fremtids nye tjenester, og branchens omkostninger skal reduceres mest muligt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jesper Hansen

Vicedirektør, Nordic HUB, Telenor Group
b.sc.econ. (Handelshøjskolen i Århus)

0:000:00