Debat

Telenor: Sæt familien Danmark fri

DEBAT: Konkurrencen er helt forsvundet på højhastighedsbredbånd, fordi der flere steder er monopol på fibernet. Det bør der laves om på i et nyt teleforlig, skriver Jesper Hansen, administrerende direktør i Telenor Danmark. 

Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jesper Hansen
Administrerende direktør, Telenor Danmark

Da et politisk flertal i 1999 blev enige med hinanden om et nyt teleforlig, var én målsætning i forliget helt central: ”Sund konkurrence på hele telemarkedet og ægte valgfrihed for alle forbrugere”.

I dag er dette klare fokus på kundernes valgfrihed forsvundet noget ud af fokus. Ikke på mobilmarkedet, hvor intens konkurrence mellem en række operatører har sikret familien Danmark Europas bedste dækning til priser, der er blandt de absolut laveste.

Sagen er bare en helt anden, når vi taler om konkurrencen på højhastighedsbredbånd – særligt de tidligere el-selskabers fibernet og TDC’s kabel-tv-net. På fibernettene er konkurrencen fuldstændigt fraværende og valgmulighederne stærkt begrænsede: Familien Danmark kan vælge én udbyder. Ikke andre. 

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Fri konkurrence skal give danskerne valgmuligheder
Skal vi fastholde vores position som digitalt forgangsland, skal den fremtidige telepolitik sikre, at familien Danmark altid kan regne med tre faktorer: En fast og stabil højhastighedsforbindelse, et solidt mobilnet med stor kapacitet og frihed til at vælge udbyder.  

På mobilmarkedet er der hård konkurrence og mange tjenesteudbydere. Det giver kamp om kunderne, og kamp om at dække bedst med de nyeste teknologier og tjenester. Anderledes ser det ud, når familien skal ud og investere i en fast højhastighedsforbindelse, for eksempel en fiber. Sådan én er der måske allerede i deres hus. Men som reguleringen ser ud lige nu, er der stor risiko for, at de kun kan vælge én bredbåndsudbyder og tjenesteleverandør, nemlig ejeren af fiberforbindelsen. 

På fibernettene er konkurrencen fuldstændigt fraværende og valgmulighederne stærkt begrænsede

Jesper Hansen
Administrerende direktør, Telenor Danmark

Det danske telemarked er ved at udvikle sig på en måde, så der bliver skabt nye, lokale fibermonopoler – til skade for kunderne og i direkte modstrid med de oprindelige målsætninger i 1999-forliget om konkurrence og frit valg. Det bør derfor være en topprioritet i det nye teleforlig at sikre familien Danmark frit valg af bredbåndsudbyder gennem en reguleret åbning af fibernettene.

Det samme gælder TDC’s kabel-tv-net. Der er intet grundlag for at lempe den nuværende regulering af TDC, således som Erhvervsstyrelsen for nylig har lagt op til.

”Men hvorfor graver du ikke selv noget fiber ned, Jesper?” hører jeg fiberselskaberne spørge? Mit svar er: ”Fordi jeg bygger mobilnet!”. Mit net er åbent, og der er i øvrigt flere andre net end mit at vælge imellem. 

Derudover giver det ikke økonomisk mening at grave mere end én fiber ned til familiens hus. Til gengæld giver det rigtig god mening at sikre, at de frit kan vælge, hvem der skal levere bredbånd til dem på denne fiber. Det har familien Danmark kunnet i mange år på TDC’s gamle kobberforbindelse, men på fremtidens fibernet er de stavnsbundet.

Allerede i 2005 lovede el-selskaberne frit valg og konkurrence på fibernettene. Det eneste, vi har ventet længere på end det, er et nyt teleforlig. At sætte familien Danmark fri og sikre deres frie valg på både mobil og bredbånd er i min optik én af de vigtigste opgaver, når ministeren skal opnå enighed om de næste års telepolitik. Jeg opfordrer derfor kraftigt til, at valgfrihed og åbne netværk bliver nøgleord i vores kommende teleforlig. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jesper Hansen

Vicedirektør, Nordic HUB, Telenor Group
b.sc.econ. (Handelshøjskolen i Århus)

0:000:00