Troels Lund vil stramme krav til kommuner og regioners revisorer

UAFHÆNGIGHED: Regeringen vil skærpe kravene til revisionen af regioner, kommuner og kommunale selskaber. Revisorer er kritiske, mens KL tvivler på store forandringer.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) vil styrke kommuner og regioners revisorers uafhængighed. Blandt andet ved at begrænse deres adgang til at sælge andre ydelser end lovpligtig revision.
Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) vil styrke kommuner og regioners revisorers uafhængighed. Blandt andet ved at begrænse deres adgang til at sælge andre ydelser end lovpligtig revision.Foto: Ras
Kim Rosenkilde

En ministerbemyndigelse vil vi naturligvis ikke have.

Hans Kristian Skibby (DF)
Erhvervsordfører
Fakta
Lovforslagets rammer for revision af kommuner mm.

Regeringen foreslår, at der gives erhvervs- og vækstministeren bemyndigelse til efter forhandling med social- og indenrigsministeren at fastsætte regler til fremme af den kommunale og regionale revisions uafhængighed, kvalitet og sagkundskab og for kontrollen med denne revision.

De regler, der vil blive fastsat, vil supplere de gældende regler i revisorloven herom.

Det er hensigten at udforme bekendtgørelsen, så de skærpede krav ikke skal gælde for små kommunale fællesskaber, hvor de vil virke uforholdsmæssigt byrdefulde.

Det vil betyde, at små kommunale fællesskaber med en balancesum på 44 mio. kr., en nettoomsætning på 89 mio. kr. og et gennemsnitligt antal heltidsbeskæftigede i løbet af regnskabsåret på 50 ikke vil være omfattet af bekendtgørelsen.

Det betyder samtidig, at små kommunale fællesskaber ikke fremover vil skulle efterleve nugældende krav om bl.a. partnerrotation, revisionsudvalg m.v.

Samtidig undgår de små kommunale fællesskaber at blive omfattet af de af forordningens krav, som sættes i kraft for kommuner, store kommunale fællesskaber og regioner, da det vurderes at være skudt over målet at indføre de samme krav til revision af disse små kommunale fællesskaber, som der fx stilles til børsnoterede virksomheder, forsikringsselskaber og banker.

Det gælder særligt forordningens krav til revisors uafhængighed, som vil være uforholdsvis byrdefulde for små kommunale fællesskaber, og som det derfor foreslås, at de undtages fra. 

Kilde: Erhvervs- og Vækstministeriet

Nye krav skal være med til at sikre revisorers uafhængighed og kvaliteten af deres arbejde, når de endevender kommunale og regionale regnskaber.

Det fremgår af et lovforslag, der blandt andet skal gennemføre ny EU-regulering af revisionen af virksomheder af ’særlig offentlig interesse’.

I praksis undtager forslaget offentlige myndigheder og virksomheder fra en række nugældende krav.

Dokumentation

Virksomheder af offentlig interesse

De såkaldte PIE-virksomheder (Public Interest Entities) er underlagt en række særlige krav til revisionen.

Blandt andet rotationspligt for revisor, forbud mod, at revisor udfører regnskabsmæssig assistance, hyppigere kvalitetskontrol og omtale i revisionsvirksomhedens gennemsigtigheds-rapport.

Den nuværende definition af PIE-virksomheder dækker:

  • Virksomheder, som har værdipapirer optaget til handel på et reguleret marked i et EU-land eller et EØS-land.
  • Statslige aktieselskaber.
  • Kommuner, kommunale fællesskaber, jf. § 60 i lov om kommunernes styrelse, og regioner.
  • Virksomheder og foreninger, der er omfattet af kapital eller formuekrav i henhold til lovgivningen for finansielle
  • Virksomheder eller foreninger, samt Danmarks Skibskredit A/S, ATP, AES og LD
  • Virksomheder, der i to på hinanden følgende regnskabsår overstiger to eller flere af tre kriterier (en medarbejderstab på 2.500 personer, en balancesum på 5 mia. kr. eller en nettoomsætning på 5 mia. kr.).

Regeringen vil med sit lovforsalg begrænse PIE-virksomheder til:

  • Børsnoterede virksomheder
  • Kreditinstitutter
  • Forsikringsselskaber

Se hele lovforslaget her.

Kilde: Erhvervs- og Vækstministeriet


Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00