Debat

Alternativet: Afstanden mellem borgere og rådhuset er reduceret i Københavns budgetaftale

Københavns budgetaftale er ikke kun historisk på grund af det uforudsete flertal. Aftalen har styrket det borgernære demokrati og sikret et opgør med den uholdbare vækstmodel, skriver Birgitte Kehler Holst,  Christina Olumeko og Jonathan Ries (ALT).

Doughnut-modellen skal hjælpe os med at balancere den økonomiske bundlinje i højere grad med sociale og miljømæssige rammer. I de kommende år, kommer Københavns årlige statusrapport til at tage udgangspunkt i modellen, skriver medlemmer af Alternativet. 
Doughnut-modellen skal hjælpe os med at balancere den økonomiske bundlinje i højere grad med sociale og miljømæssige rammer. I de kommende år, kommer Københavns årlige statusrapport til at tage udgangspunkt i modellen, skriver medlemmer af Alternativet. Foto: Sara Gangsted/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Flere medier kalder Københavns budgetaftale for historisk. Mest fordi den blev indgået uden om Socialdemokratiet. Men budgetaftalen er historisk af flere grunde.

Med flere tiltag har aftaleparterne nemlig besluttet at reducere afstanden mellem borgere og Rådhuset. Desuden betyder implementeringen af Doughnut-modellen som en ny styringsmodel, at den økonomiske udvikling fremover skal ske i højere grad med hensyn til sociale og klima- og miljømæssige parametre.

Styrkelse af borgernært demokrati

Flere ved mere er et centralt princip i Alternativets politiske tilgang. I 2018 kunne Alternativet overbevise et flertal i Folketinget om at muliggøre borgerforslag, som siden har været en bragende succes. Blandt andet har et borgerslag fra 11 NGO’er været med til at presse Folketinget til at vedtage den danske klimalov, som forpligter os som samfund til at reducere udledningen af drivhusgasser i 2030 med 70 procent.

Fra 2024 skal Borgerrepræsentationen behandle borgerforslag, som københavnere har skrevet med 5.000 underskrifter

Birgitte Kehler Holst, Christina Olumeko og Jonathan Ries (ALT)
Medlemmer af hhv. Borgerrepræsentationen og Nørrebro Lokaludvalg 

Borgerforslagssuccessen gentager vi nu i København. Fra 2024 skal Borgerrepræsentationen behandle borgerforslag, som københavnere har skrevet med 5.000 underskrifter.

Derudover, styrker vi det borgernære demokrati ved at etablere selvstændige lokaludvalgssekretariater for Christianshavn og Kongens Enghave. Et ønske der kommer fra københavnerne, især med den markante udvikling af byen i de områder.

På klimafronten får alle borgere langt mere indflydelse, end de har haft ved tidligere klimaplaner. Som input til byens klimaplan 2035, bliver der afholdt lokale klimatopmøder, som skal være med til at etablere forpligtende partnerskaber om CO2-reduktioner.

Det skal ske på bydelsniveau mellem lokaludvalg, miljøpunkter, boligforeninger, skoler, virksomheder og københavnere.

Sociale og miljømæssige rammer

Den såkaldte Doughnut-model bringer ikke nyt bagværk til København. Modellen er bygget op omkring to cirkler i to dimensioner, som dermed ligner en doughnut. Idéen bag modellen er, at vi som samfund skal være i balance med vores sociale fundament, som trivsel eller meningsfyldt arbejde, og samtidig begrænse os i forhold til de planetære grænser.

Doughnut-modellen, som Alternativet har kæmpet for i flere år, skal hjælpe os med at balancere den økonomiske bundlinje i højere grad med sociale og miljømæssige rammer. I de kommende år, kommer Københavns årlige statusrapport til at tage udgangspunkt i modellen.

Det betyder, at vi får et overblik over, hvordan København klarer sig i forhold til forskellige parametre, som CO2-udledning, fattigdom, trivsel eller biodiversitet. Baseret på opgørelsen, skal Borgerrepræsentationen forholde sig til konkrete løsningsforslag, for at forbedre de enkelte parametre.

Samlet set har vi med budgetaftalen styrket det borgernære demokrati, og sikret et opgør med vores uholdbare vækstmodel. Dét er historisk.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Birgitte Kehler Holst

Medlem af Borgerrepræsentationen (ALT), Københavns Kommune, projektleder, Museernes Grønne Akademi hos Organisationen Danske Museer.
Master i strategi og ledelse (IT-Uni. 2016), BA i Film- og medievidenskab (Københavns Uni. 2005), Kaospilot (Kaospilot 1998), tegnsprogstolk (Handelshøjskolen København 1994)

Christina Olumeko

MF (ALT)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2022)

Jonathan Ries

Ekstern erhvervsordfører og medlem af Nørrebro Lokaludvalg (ALT)
Msc i supply chain management (CBS, 2012)

0:000:00