Debat

Alternativet: Nyt borgerting er startskuddet på reel demokratisk fornyelse

Stemmeprocenten til kommunalvalget i København var alarmerende lav. Nu skal et nyt borgerting give demokratiet bedre vilkår for at leve lokalt, skriver Christina Olumeko og Birgitte Kehler Holst fra Alternativet i Københavns Borgerrepræsentationen.

I mange gamle demokratier som Danmark ser vi en faldende vælgertilslutning. Den udvikling&nbsp;skal standses, skriver Christina Olumeko og Birgitte Kehler Holst.<br>
I mange gamle demokratier som Danmark ser vi en faldende vælgertilslutning. Den udvikling skal standses, skriver Christina Olumeko og Birgitte Kehler Holst.
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Birgitte Kehler Holst
Christina Olumeko
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Fire ud af 10 københavnere stemte ikke til kommunalvalget i efteråret. Det giver den netop valgte Borgerrepræsentation et alarmerende svagt, demokratisk mandat. Københavnernes stiltiende fravalg af kommunalpolitik er et råb efter en reform af demokratiet, der stort set har været i stilstand de sidste hundrede år. Derfor er Alternativet glade for, at vi har sikret, at København nu får sit første borgerting.

Borgertinget er netop blevet forhandlet på plads i overførelsessagen, og tinget bliver en samling af repræsentativt udvalgte københavnerne, som mødes for at diskutere politiske emner med indspark fra fagpersoner og give anbefalinger til Borgerrepræsentationen.

Flere undersøgelser peger på, at mange borgere oplever politik som fjernt, og politikere opleves som mere fokuseret på karriere fremfor forandring. Her har borgertinget en meget vigtig rolle, fordi borgertingets anbefalinger holder politikerne til ilden og sørger for, at kommunalpolitikken forholder sig til det vigtige.

Borgernes stemme er afgørende

København står over for en omsiggribende byudvikling, hvor der skal tages stilling til mange skilleveje. Der skal vælges mellem investeringer i parkeringspladser eller offentlig transport, natur eller boligbyggeri og mange andre politiske dilemmaer.

Borgertinget er et skridt i den rigtige retning for en ny måde at tænke politik på.

Christina Olumeko og Birgitte Kehler Holst (ALT)
Medlemmer, Københavns Borgerrepræsentation

Temaerne, som borgertinget skal komme med anbefalinger til, udvælges af Borgerrepræsentationen, og det giver en vigtig forankring til partiernes sideløbende arbejde.

Borgertinget er et skridt i den rigtige retning for en ny måde at tænke politik på. Men det er afgørende, at borgernes anbefalinger får ben at gå på efterfølgende. Borgertinget må ikke ende som regeringens klimaborgerting, som stort set er blevet som en kunstudstilling, hvor visionære og bæredygtige forslag præsenteres under stor mediebevågenhed - dog uden, at politikere efterfølgende vil røre dem med en ildtang.

Det er derfor afgørende, at vi politikere ikke ændrer eller afviser det københavnske borgertings forslag uden seriøs og grundig argumentation. Dét forpligter vi os på i Alternativet, og vi vil arbejde for, at borgertingets anbefalinger bliver taget op til beslutning i Borgerrepræsentationen.

Mistillidsbølge til demokratiet

Demokrati er for mange i dag ligesom skudår, nemlig noget der dukker op hvert fjerde år. For fremtiden skal målet være, at demokrati er en aktivitet, vi har mulighed for at deltage i løbende.

Vi skal turde udfordre den rituelle valghandling som den eneste mulige demokratiform.

Christina Olumeko og Birgitte Kehler Holst (ALT)
Medlemmer, Københavns Borgerrepræsentation

I mange gamle demokratier som Danmark, ser vi en faldende vælgertilslutning og svigtende tillid til politikere. Det er en mistillidsbølge, som har potentialet til at true det demokratiske fundament, som vi bygger vores samfund på.

Hvis stadig flere mennesker ser politik og politikere som en del af problemet, får demokratier stadigt ringere vilkår for at leve. Det er en udvikling, der skal standses. For uanset, hvad man mener om politikere og de politiske partier, er demokratiet stadigvæk den bedste platform for varige fremskridt. Den demokratiske model er en succes i forhold til at skabe fred, frihed og tryghed.

Men demokratiet skal have løbende serviceeftersyn. Vi skal turde udfordre den rituelle valghandling som den eneste mulige demokratiform. Der er heldigvis mange alternativer til det repræsentative demokrati. Nu får københavnerne et af dem, nemlig deres første borgerting. Alternativet arbejder for, at det ikke bliver en enlig svale men et startskud på en reel demokratisk fornyelse.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christina Olumeko

MF (ALT)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2022)

Birgitte Kehler Holst

Medlem af Borgerrepræsentationen (ALT), Københavns Kommune, projektleder, Museernes Grønne Akademi hos Organisationen Danske Museer.
Master i strategi og ledelse (IT-Uni. 2016), BA i Film- og medievidenskab (Københavns Uni. 2005), Kaospilot (Kaospilot 1998), tegnsprogstolk (Handelshøjskolen København 1994)

0:000:00