Signe Munk
 svarer 
Simon Kollerup

Signe Munk (SF) spørger erhvervsministeren, Simon Kollerup, om, hvilke forhold hos den udenlandske investor vil blive taget i betragtning

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 191, Spørgsmål 1
Hvilke forhold hos den udenlandske investor vil blive taget i betragtning? Vil det eksempelvis også indgå i vurderingen, hvis investoren tidligere har deltaget i aggressiv skatteplanlægning eller medvirket til decideret skattesvindel?

Svar fra torsdag den 15. april 2021
Lovens §15 fastlægger en række afgørelseskriterier, som kan lægges til grund ved vurderingen af, om en udenlandske investering eller aftale kan udgøre en trussel mod den nationale sikkerhed eller offentlige orden.

I forhold til den udenlandske investor skal der tages hensyn til alle relevante omstændigheder og foreliggende oplysninger, herunder følgende kriterier:

1. Om den udenlandske investor direkte eller indirekte kontrolleres af en udenlandsk regering, udenlandske statslige organer eller udenlandske væbnede styrker, herunder gennem ejerforhold eller betydelig finansiering.

2. Om den udenlandske investor er eller har været involveret i aktiviteter, der påvirker sikkerheden eller den offentlige orden i en EUmedlemsstat eller i andre venligtsindede og allierede lande.

3. Om der er en alvorlig risiko for, at den udenlandske investor deltager i eller har relationer til ulovlige eller kriminelle aktiviteter af betydning for den nationale sikkerhed eller offentlige orden.

4. Om der er indikationer på, at den udenlandske investor bevidst forsøger at omgå screeningsreglerne, f.eks. gennem anvendelse af stråmandslignende selskabskonstruktioner.

Der skal dermed tages hensyn til, om den udenlandske investor deltager i eller har relationer til ulovlige eller kriminelle aktiviteter af betydning for den nationale sikkerhed eller offentlige orden.

Hvis der fremkommer oplysninger, som tyder på, at en udenlandsk investor er involveret i ulovlig eller kriminel skatteunddragelse, der udgør en sikkerhedstrussel, vil der efter en konkret vurdering af alle forholdene omkring investeringen være mulighed for at gribe ind.

Hvis der i stedet er tale om lovlig skatteoptimering og lovlig udnyttelse af muligheder for at begrænse skattebetaling, vil det ikke være omfattet af loven.
0:000:00