Debat

Dansk skydesport: Politikerne efterlader frivilligheden på perronen

Vi ønsker mere tillid til foreningslivet i stedet for kontrol og administration, der spænder ben for frivilligheden, skriver fem aktører inden for dansk skydesport.

Den politiske velvilje, som den Jesper Hansen oplevede ved sin hjemkomst med medaljen fra OL i Tokyo, bør omsættes til konkrete initiativer, skriver Jakob Vels, Mads Peter Bach m.fl.
Den politiske velvilje, som den Jesper Hansen oplevede ved sin hjemkomst med medaljen fra OL i Tokyo, bør omsættes til konkrete initiativer, skriver Jakob Vels, Mads Peter Bach m.fl.Foto: Ann Wang/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Valget til Folketinget stod i krisernes tegn. Det handlede om kriserne med inflation, energi, klima, vores velfærd og krig i Europa. Helt naturligt – for det er vigtige kriser at løse for vores land og samfund. Vi savner imidlertid fokus på alt det, vores frivillige foreningsliv løfter – på trods af en række benspænd.

Det frivillige engagement er glæden ved at gøre en forskel for fællesskabet. Det skaber trivsel, giver energi og er samtidig en hjørnesten i vores demokrati. Endelig bidrager det ifølge undersøgelser med helt op mod 315 milliarder kroner til samfundet.

Afsendere

Indlægget er skrevet af:

  • Jakob Vels, formand, Skyttelauget Kongens Lyngby
  • Mads Peter Bach, formand, Aalborg Skyttekreds
  • Mikael M. Hannibalsen, formand, Sejs-Svejbæk Sortkrudtsskytter
  • Rene Fomsgaard, formand, Horsens Flugtskytte Klub
  • Lars Green Bach, generalsekretær, Dansk Skytte Union (Skydesport Danmark)

Skytteforeningerne har siden 1860’erne været en integreret del af samfundet med fællesskab, færdigheder og folkeoplysning i centrum. Kendetegn, der også kommer til udtryk, når vi i disse uger lancerer tiltag for børn og unge med ADHD, som hjælper dem i såvel sporten som i skolen og videre ud i livet.

Stramninger bør funderes i tal og fakta

En ny bandepakke blev præsenteret af regeringen lige inden valget blev udskrevet, og vi bakker naturligvis op om kampen mod bandekriminaliteten. Men det er ikke i orden med nye forslag om yderligere stramninger i skytteforeningernes adgang til at optage nye medlemmer, når det i forvejen tager politiet over 200 dage at godkende et nyt medlem.

Det ødelægger tilgangen af børn, unge og voksne til vores del af foreningslivet – og det er jo bare ikke alle, som kan eller vil gå til fodbold, gymnastik eller svømning.

Tung administration er et altoverskyggende problem

Jakob Vels, Mads Peter Bach m.fl.
Se alle afsendere i indlæggets faktaboks

Når vi spørger ind til grundlaget for stramningerne, er svaret, at det er Rigspolitiets ”fornemmelse”, at skytteforeningerne bliver infiltreret og udnyttet. Det er bare ikke virkeligheden hos foreningerne. Vores oplevelse er tværtimod, at skytteforeninger netop er en del af løsningen, da de i høj grad formår at spotte mistænkelige personer.

Kriminelle er i alle dele af samfundet, men skytteforeningerne er langt fra overrepræsenteret i statistikkerne. Derfor må yderligere stramninger være funderet i tal og fakta. Den minimale risiko for misbrug af skydesporten af enkelte gale mennesker må altid vejes på en vægt, hvor det skytteforeningerne bidrager med, ligger i den anden vægtskål.

Lovgivningen stempler foreningerne som farlige

Vores foreningsliv udfordres samtidig af, at nogle af vores sportslige discipliner savner ligestilling. Ikke alle skytter kan repræsentere Danmark i alle internationalt anerkendte konkurrencer.

I disse år vokser dynamisk sportsskydning – en disciplin, hvor man bevæger sig og gennemfører en skydebane på tid. Sporten bygger nye fællesskaber, udvikler vores sport og udøves på højt internationalt niveau med verdensmesterskaber.

Men Danmark er, modsat lande vi normalt sammenligner os med, afskåret fra at deltage fuldt ud, da halvautomatiske rifler til sportsskydning er blevet afvist af Justitsministeren.

Til trods for, at der allerede er givet tilladelse til private halvautomatiske våben uden for skydesporten. Den manglende ligestilling bekymrer os. Den stempler vores sport som farlig, til trods for alt det gode vi bidrager med – som skytter, frivillige foreninger og en bredt favnende sportsgren med en lang og stolt tradition i Danmark. 

Fodslæbende myndigheder skader frivilligheden

Tung administration er et altoverskyggende problem. Det tager, som nævnt, over 200 dage at få godkendt en ny skytte til at anvende et våben i en skytteforening.

Når vi byder nye medlemmer velkommen til vores foreninger, kan de få enkelte prøveskydninger og så ellers vente over et halvt år på behandling i Politiets Administrative Center for våbentilladelser. Imens kan den nye sportsudøver ikke være en del af aktiviteterne og fællesskabet i klubben.

Et er den urimelige ventetid. Noget andet er, at der også er lagt en stor administrativ opgave og et stort ansvar ud i skydesportens organisationer, hvor der bruges over seks årsværk – finansieret af sporten og skytterne selv – til at understøtte politiet.

Vores skytteforeninger ønsker i bund og grund mere tillid til det frivillige foreningsliv

Jakob Vels, Mads Peter Bach m.fl.
Se alle afsendere i indlæggets faktaboks

Dertil har foreningernes formænd opgaven og ansvaret med registrering og administration, som vi ikke tør gøre op i timer. Det handler om mere end nye medlemmer. Hvis skytten skifter våben, eller en forening skifter formand, skal de igen godkendes.

Alt dette kræver udfyldelse af de samme blanketter igen og igen – og gør det svært at få nye folk til bestyrelser og det frivillige arbejde. Det kan gøres bedre.

Vi er ikke imod kontrol af skydevåben. Tværtimod. Og vi er en del af løsningen, når vores foreningsformænd løbende vurderer nye og eksisterende medlemmer. I værnet om vores sport, passionen og samværet er vores fokus skarpt rettet mod at forhindre misbrug af vores sport.

Justitsministeren og Folketinget må sørge for at få sagsbehandlingstiden ned samtidig med, at vi gerne vil slippe for at skulle godkende vores egne medlemmer. Vores skytteforeninger ønsker i bund og grund mere tillid til det frivillige foreningsliv i stedet for mere kontrol og administration.

Det nye finanslovsforslag vil koste Danmark guldmedaljer

Skydesporten har ikke kommercielle indtægter. Alligevel har vi ambitiøse skytter, der arbejder utroligt hårdt for at realisere internationalt medaljepotentiale i flere discipliner.

Skydesporten har siden 1896 repræsenteret Danmark med hele 80 olympiske atleter, og vi mærker helt tydeligt respekten og anerkendelsen af vores sport, når vi vender hjem fra udlandet med medaljer.

Men økonomien i dansk eliteidræt er begrænset og regeringens finanslovsforslag indeholder samtidig besparelser på området. Det presser medaljepotentialet. Skytter må droppe ud af sporten, da de ikke kan finansiere tilværelsen som eliteatlet.

Når man præsterer på trods, så er det på lånt tid

Jakob Vels, Mads Peter Bach m.fl.
Se alle afsendere i indlæggets faktaboks
  

Som forbund mangler vi finansiering af trænere med de bedste kompetencer til at udvikle eliteskytter på en social og samfundsmæssig forsvarlig måde. Og Team Danmarks sportsfaglige ekspertiser reduceres i omfang med konsekvenser for vores atleter.             

Internationale analyser viser, at dansk skydesport har præsteret imponerende højt niveau i de seneste år. Problemet er, at når man præsterer på trods, så er det på lånt tid. Det slider på atleterne, når de skal bruge en masse kræfter på at strikke en hverdag og indkomst sammen.

I stedet bør den politiske velvilje, som den Jesper Hansen oplevede ved sin hjemkomst med medaljen fra OL i Tokyo, omsættes til konkrete initiativer, der understøtter, at guldet rent faktisk vindes i hverdagen.   

Skyd symbolpolitikken ned og hjælp foreningslivet 

Vi repræsenterer hver især nogle af dansk skydesports mange stærke foreningsfællesskaber, og sammen med mange andre frivillige inden for Dansk Skytte Union (Skydesport Danmark) er vi med i et fællesskab af titusindvis af danske skytter i 360 foreninger.

For uanset om det handler om frivillighed, våbensikkerhed, guld til Danmark eller ADHD, er vi parate til at yde vores bidrag. Til glæde for det enkelte menneske og det danske samfund.

Tillykke med valget til alle nye folketingsmedlemmer. Vi håber, at I vil skyde symbolpolitikken ned og løse benspændene for foreningslivet sammen med os.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Green Bach

Generalsekretær, Dansk Skytte Union (Skydesport Danmark)
Kandidatgrad i biologi (Københavns Uni. 2008)

Jakob Vels

Formand, Skyttelauget Kongens Lyngby
Datanom (Lyngby Business College 2001)

Mads Peter Bach

Formand, Aalborg Skyttekreds
Kandidatgrad i menneskelig informatik (Aalborg Uni. 2006)

0:000:00