Det officielle Danmark boykotter OL i Kina

Regeringen holder ministre og kongehus hjemme fra vinter-OL i Kina. DIF har "fuld respekt for beslutningen". Ekspert kalder det et opgør med årtiers kurs på området.

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Rasmus Dahl Løppenthin

Det kommende vinter-OL i Kina bliver uden danske ministre på tilskuerpladserne.

Det meddeler regeringen fredag aften.

"Regeringen har besluttet, at vi ikke kommer til at overvære vinter-OL i Kina," siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i en skriftlig kommentar til Altinget.

Det sker blandt andet med henvisning til Kinas krænkelse af menneskerettighederne.

"Det er ingen hemmelighed, at vi fra dansk side er meget bekymrede over menneskerettighedssituationen i Kina," siger Jeppe Kofod.

En stribe partier har den seneste måned beskyldt regeringen for at nøle i sagen. Men ifølge udenrigsministeren skyldes det, at Danmark helt til det sidste har forsøgt at finde fælles fodslag i EU. Men efter et møde med unionens udenrigsministre i fransk Brest fredag, kastede regeringen håndklædet i ringen.

"Dagens møde har vist, at det desværre ikke er muligt at nå til enighed blandt alle 27 lande. Der er truffet forskellige valg om vejen frem," siger Jeppe Kofod.

Det har i skrivende stund ikke været muligt at få bekræftet, at boykotten bakkes af en blok af EU-lande.

Og det kommer bag på senioranalytiker ved Play the Game, Stanis Elsborg, at Danmark melder så klart uden en stribe EU-nationer i ryggen.

”Det er overraskende at Danmark har valgt en diplomatisk boykot uden nogen umiddelbar stor opbakning fra større samling af EU-lande,” siger han.

Udmeldingen er samtidig et opgør med årtiers kurs på området, lyder det. 

"Skismaet om, at man ikke blander sport og politik må endegyldigt være lagt i graven, når man fra dansk side vælger at foretage en diplomatisk boykot," siger Stanis Elsborg.

Det er ingen hemmelighed, at vi fra dansk side er meget bekymrede over menneskerettighedssituationen i Kina.

Jeppe Kofod
Udenrigsminister (S)

Støtter atleterne
Jeppe Kofod fastslår imidlertid over for DR, at den diplomatiske boykot ikke ændrer på, at regeringen "adskiller sport og politik", fordi man fortsat lader atleterne deltage ved legene.

"De danske atleter kan regne med regeringens fulde opbakning. Og vi kommer til at heppe på dem, præcis som vi plejer. Men vi kommer til at gøre det hjemmefra og ikke fra lægterne i Beijing,” lyder det i en skriftlig kommentar til Altinget.

Danmarks Idrætsforbund har noteret sig regeringens beslutning og er ikke bekymret over udsigten til tribuner uden repræsentanter fra regeringen.

"Vi har altid en stærk opbakning fra det officielle Danmark, og det er jeg sikker på, vi også vil få det ved kommende OL og fremadrettet," siger formand, Hans Natorp.

Skismaet om, at man ikke blander sport og politik må endegyldigt være lagt i graven.

Stanis Elsborg
Senioranalytiker, Play the Game

Han mener, regeringen er i sin gode ret til at blive væk fra legene.

"Jeg har fuld respekt for, at regeringen har truffet den beslutning i forhold til Kina. Vores rollefordeling er klar – vi tager os af det sportslige og regeringen tager sig af det diplomatiske," siger Hans Natorp, der køber præmissen om, at regeringen ikke blander sport og politik.

"Politikerne adskiller sport og politik i den forstand, at de ikke bruger det danske olympiske hold – vores atleter – til en politisk markering," siger Hans Natorp.

Nu er vi på den rigtige side af historien og står sammen med vores nære allierede USA.

Michael Aastrup Jensen
Udenrigsordfører (V)

Øger presset frem mod VM i Qatar
Stanis Elsborg fra Play the Game er dog noget tøvende over for at købe den udlægning.

"Det bliver en kamp om ord og retorik. Men hvis man bruger et OL til at lægge et diplomatisk pres på en værtsnation, så er det svært at argumentere for, at man ikke blander sport og politik," siger han.

Stanis Elsborg fastslår samtidig, at den markante melding fredag lægger pres på regeringen frem mod det forestående fodbold-VM i Qatar sidst på året.

"Når man nu vælger at gå ned ad den her sti og foretage en diplomatisk boykot af vinter-OL i Kina med reference til Kinas problematiske forhold til menneskerettigheder, så har jeg meget svært ved at se, hvordan man kan forsvare at skulle deltage med officielle repræsentanter ved VM i Qatar," siger han.

Regeringen har været under pres fra flere sider af Folketinget i ugevis for at holde officielle repræsentanter væk fra OL i Kina. Trykket blev intensiveret efter, at USA i december meddeltere, at man foretager en diplomatisk boykot og siden fik støtte fra blandt andet Canada og Storbritanien.

Derfor jubler Venstre også over fredagens beslutning fra regeringen.

"Nu er vi på den rigtige side af historien og står sammen med vores nære allierede USA," siger udenrigsordfører Michael Aaastrup Jensen (V).

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)









0:000:00