DIF-formand kritiserer ny Rusland-linje i IOC: Frygter lande vil boykotte OL

IOC fejlkalkulerer situationen ved at åbne for, at russiske atleter skal tilbage i idrætten, mener DIF-formand Hans Natorp. Han frygter, det kan munde ud i boykot fra europæiske lande ved næste års OL i Paris.

Hans Natorp er sammen med et mindretal af medlemslande kritisk over for den nye Rusland-venlige linje i IOC, hvor man åbner for deltagelse af russiske atleter.
Hans Natorp er sammen med et mindretal af medlemslande kritisk over for den nye Rusland-venlige linje i IOC, hvor man åbner for deltagelse af russiske atleter.Foto: Ritzau Scanpix
Rasmus Dahl Løppenthin

Den Internationale Olympiske Komité, IOC, har i denne uge åbnet for at invitere russiske atleter tilbage i idrætten. Og det møder nu hård kritik fra DIF-formand Hans Natorp.

"Vi synes ikke, at tiden inde til, at vi skal diskutere, om russiske atleter skal deltage i konkurrencer igen eller OL i Paris. Siden invasionen i Ukraine i februar sidste år, har situationen jo ikke ændret sig. Tværtimod. Den er eskaleret," siger han.

En række nationer sanktionerer Rusland, og virksomheder på stribe har trukket sig ud af landet efter invasionen af Ukraine. Derfor går man den helt forkerte vej ved at åbne for russisk idræt, mener han.

"Der er kulturelle forbindelser, der er blevet kappet, politiske forbindelser, som går ned til et mindre niveau, end det har været tidligere. Der mener vi fra Danmarks Idrætsforbunds side, at sporten jo ikke kan stille sig på en helle," siger Hans Natorp.

Udover invasionen af Ukraine har Rusland i årevis provokeret det internationale idrætssamfund, mener han. Kort efter OL i Beijing i 2008 angreb Rusland Georgien. Efter vinter-OL i Rusland annekterede Putins tropper Krim, og midt i den olympiske fredstid - umiddelbart efter vinter-OL i Kina - angreb Rusland så Ukraine i februar 2022.

Natorp peger samtidig på skandalen omkring statsstyret doping i Rusland, som gør, at bægeret er mere end fyldt hos DIF-formanden.

"De har en track record for at bruge sporten til at skabe en stemning for andre storpolitiske dagsordner. Og der tror jeg, at vi i hvert fald er nogen i den olympiske bevægelse, der er kommet til et sted med den her brug af sporten og statsponsoret doping, at nok er nok. Lad os nu sætte foden ned og give et tydeligt signal til Rusland om, at nu stopper det," siger Hans Natorp.

 IOC fejlkalkulerer det her. Kommer der russiske atleter til OL i Paris, så tror jeg, vi vil se europæiske nationer begynder at diskutere boykot.

Hans Natorp, Formand, DIF

Frygter boykot af OL i Paris
Han anerkender, at et overvældende flertal af medlemslandene i IOC støtter den mere Rusland-venlige linje. 

"Men IOC fejlkalkulerer det her. Kommer der russiske atleter til OL i Paris, så tror jeg, vi vil se europæiske nationer begynder at diskutere boykot," siger Hans Natorp, der fremhæver, at Polen er særdeles stålsatte på, at Rusland ikke har noget at gøre i den intenationale idræt.

"Polen er vært for European Games her til sommer. Der bliver ingen russisk deltagelse. Polen er meget firkantet omkring, hvordan de ser situationen i Rusland," siger Hans Natorp.

Han peger på, at tre millioner ukrainere er flygtet til Polen, som er ramt massivt af krigen.

"Det går ud over dagligdagen i Polen i uhørt grad. Det går også ud over deres sportsinfrastruktur, fordi en del af deres idrætsfaciliteter faktisk bliver brugt til at huse flygtninge," siger Hans Natorp.

Skal Danmark boykotte OL i Paris, hvis russiske atleter deltager?

"Nej, det mener jeg ikke. Det her har ikke noget med atleterne at gøre, og vores atleter skal heller ikke trækkes ind som noget, vi truer med at bruge som et politisk våben eller til politiske manifestationer. Det er jo netop det, vi anklager Rusland for at gøre," siger Hans Natorp.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Natorp

Formand, DIF
Ingeniør, Insead Board and Management Program

0:000:00