Vi har talt om Qatars migrantarbejdere i årevis: Nu afviser Amnesty, deres forhold reelt er blevet bedre

På bagkant af ny rapport, fastslår Amnesty, at forholdene ikke i praksis er forbedret for migrantarbejdere, som stadig lever under slavelignende forhold. Alligevel afviser man forsat boykot: Vores mandat at dokumentere forholdene, lyder det.

FIFA-præsident Gianno Infantino er en nøglefigur, hvis den kritiske dialog med Qatar skal bære frugt.
FIFA-præsident Gianno Infantino er en nøglefigur, hvis den kritiske dialog med Qatar skal bære frugt.Foto: Ritzau/Scanpix
Rasmus Dahl Løppenthin

Efter årelange diskussioner om migrantarbejdernes forhold i Qatar sår Amnesty International nu tvivl om, hvorvidt den kritiske dialog i praksis har haft en effekt.

"Vi kan ikke se, at der er sket systematiske forbedringer af forholdene for migrantarbejderne i Qatar, siden de fik tildelt VM," siger politisk rådgiver Annette Stubkjær Rimmer.

Budskabet leveres efter, at Amnesty torsdag dokumenterede decideret tvangsarbejde i en ny rapport om sikkerhedssektoren i Qatar. Her er der beretninger om 12 timers arbejdsdage og årelange perioder uden en feriedag.

Qatar har ellers formelt afskaffet det kritiserede kafala-system, som fastholder migrantarbejdere i slavelignende forhold. Men det kniber med at få de nye regler indført i praksis.

"Vi oplever en sikkerhedssektor, hvor migrantarbejderne i den grad bliver misbrugt og udnyttet. Og vi ser alt det kafala-systemet stod for; altså magtubalancen mellem arbejdstager og arbejdsgiver. Selvom Qatar siger, systemet er afskaffet," siger Annette Stubkjær Rimmer.

Hver gang vi kigger ned i en ny sektor, så finder vi de her frygtelige eksempler på, at virksomhederne ikke lever op til de nye regler.

Annette Stubkjær Rimmer
Politisk rådgiver, Amnesty

FIFA fremhæver enkelteksempler
Hun anerkender, at reformerne er blevet politisk vedtaget. Og at man ser fremgang for nogle få procentdele af migrantarbejderne, som eksempelvis har været involveret i de store stadionbyggerier.

"Det er også nogle af de eksempler, som FIFA har fremhævet," siger Annette Stubkjær Rimmer og fortsætter:

"Så vi kan finde enkelteksempler på forbedringer. Men hver gang vi kigger ned i en ny sektor, så finder vi de her frygtelige eksempler på, at virksomhederne ikke lever op til de nye regler. Og at de heller ikke bliver straffet for det af myndighederne."

Amnesty havde forventet, at det ville tage tid at skabe mærkbar fremgang for migrantarbejderne i Qatar. Alligevel overrasker det hende, at reformerne har haft så marginal en effekt.

"Vi havde da tænkt, vi var nået længere, men det må vi så konstatere, at det er vi ikke. Og så gør vi alt, hvad vi kan for at bruge VM til at få hele fodboldverdenen, få FIFA med til at lægge pres på Qatar," siger Annette Stubkjær Rimmer.

Men FIFA-præsident Infantino har forudset, at denne slutrunde i Qatar bliver det bedste VM nogensinde. Ser du nogen reel villighed hos FIFA til at lægge pres på Qatar?

"Vi ser, at FIFA anerkender, at de selv og Qatar har menneskerettighedsforpligtelser."

Men derfra og til at anerkende, at der i praksis skal ske forbedringer for migrantarbejderne er der et stykke vej. Og FIFA-toppen bliver ved med at fremhæve, hvor godt et VM, det bliver. Så ser du reelt en villighed i FIFA til for alvor at lægge pres på Qatar?

"Det er svært at svare på. Der foregår rigtig mange ting internt i FIFA, som jeg ikke er herre over. Nogle af de medarbejdere, vi er i kontakt med internt, fornemmer vi, er begyndt at gå nogle skridt i den rigtige retning. Men når man ser på signalerne fra toppen, så synes jeg, at der er lang vej igen," siger Annette Stubkjær Rimmer.

Det er ikke vores mandat at fortælle andre aktører, om de skal deltage eller ej.

Annette Stubkjær Rimmer
Politisk rådgiver, Amnesty

Afviser at anbefale boykot
Alligevel vil Amnesty ikke anbefale DBU eller andre nationale forbund at boykotte slutrunden.

"Det er ikke vores mandat at fortælle andre aktører, om de skal deltage eller ej. Vores mandat er at lave grundig research og dokumentation og tage det med videre til de aktører, vi kan få adgang til og klæde dem godt på til at tage en beslutning," siger Annette Stubkjær Rimmer.

I starten af 2021 dokumenterede the Guardian, at mindst 6.500 migrantarbejdere var døde i Qatar, siden landet fik tildelt VM-slutrunden i december 2010. Det fik daværende generalsekretær i Amnesty Trine Christensen til at sige til Radio4, at "sådan nogle tal her skubber i den retning" i forhold til boykot. 

Alligevel fastholder Annette Stubkjær Rimmer, at linjen fortsat er, at man ikke vil komme med anbefalinger om, hvad andre aktører skal gøre.

"Vi har haft nogle samtaler internt i vores bevægelse om, hvordan vi skal forholde os til en slutrunde, som har haft så direkte og negativ en påvirkning af menneskerettighederne," siger hun og fortsætter.

"Men vi har ikke skabt andre politikker og mener stadig, at det skal være op til den enkelte aktør at tage de beslutninger, der er de rigtige for dem. Vi skal bringe så meget dokumentation frem om Qatar som muligt. Men vi skal ikke tage stilling til, hvordan eksempelvis den danske regering forholder sig til slutrunden," siger Annette Stubkjær Rimmer.

Dog kommer hun med en klar opfordring til samarbejdspartneren DBU, som for længst har meldt ud, at boykot ikke kan komme på tale.

"DBU skal sikre sig, at de kun tegner kontrakter med hoteller, restauranter og andre virksomheder, som sikrer ordnede forhold for deres migrantarbejdere. Og jeg håber, at vores seneste rapport også vil gøre, at de har et fokus på, hvilke sikkerhedsfirmaer, de hyrer. Det mener jeg, de har en forpligtelse til," siger Annette Stubkjær Rimmer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00