Steffen Larsen
 svarer 
Peter Hummelgaard

Hvor langt er man i processen med at få godkendt Dansk Sportsskytte Forbunds ansøgning som skytteorganisation efter våbenbekendtgørelsen?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

Retsudvalget, Spørgsmål 1256

Vil ministeren redegøre for, hvor langt man er i processen med at få godkendt Dansk Sportsskytte Forbunds ansøgning som skytteorganisation efter våbenbekendtgørelsen, og hvorfor behandlingen af deres ansøgning indtil videre har taget halvandet år?

Svar fra mandag den 2. oktober 2023

Det følger af § 2 c, stk. 1, i våbenloven, at justitsministeren kan fastsætte regler om, at skytteforeninger under nærmere angivne organisationer kan give våbenpåtegning på foreningens medlemsbeviser til skydevåben, der er optaget på organisationernes skydeprogram. Efter § 2 c, stk. 2, følger det, at medlemmer af skytteforeninger, der har våbenpåtegning på medlemsbeviset efter stk. 1, uanset forbuddet i lovens § 2, stk. 1, til eget brug kan erhverve, besidde, bære og anvende de skydevåben, der er nævnt i våbenpåtegningen, samt piber og låsestole til de nævnte skydevåben og ammunition samt aftagelige magasiner dertil.

Bemyndigelsesbestemmelsen i våbenlovens § 2 c er benyttet i våbenbekendtgørelsens § 9, hvor det fremgår, at politiet kan godkende, at skytteforeninger under DGI, Dansk Skytte Union (Skydesport Danmark) og Dansk Firmaidræt kan give våbenpåtegning på foreningens medlemsbeviser til skydevåben, der er omfattet af skydeprogrammet for en af de 3 hovedorganisationer, som skytteforeningen hører under.

Bestemmelsen indebærer, at arbejdet med ekspeditionen af våbentilladelser til medlemmer af skytteforeninger under de nærmere angivne organisationer i et vist omfang er overført fra politiet til de nævnte foreninger.

Medlemmerne af skytteforeninger skal dog fortsat opfylde de almindelige betingelser for våbenbesiddelse, herunder kravene til besidderens personlige forhold og vandel, hvorfor det kræver politiets samtykke, før en skytteforening kan udstede en våbenpåtegning til et medlem.

Det er udelukkende skytteforeninger, der er medlem af en af de nævnte organisationer, som kan udstede våbenpåtegninger. Medlemmer af andre skytteforeninger må således på almindelig vis indgive en ansøgning til politiet om våbentilladelse.

Justitsministeriet modtog den 15. marts 2022 en ansøgning fra Dansk Sportsskytte Forbund, hvori forbundet anmodede om optagelse på våbenbekendtgørelsen som hovedorganisation.

Ansøgningen er fortsat under behandling, og Justitsministeriet har til brug for behandlingen af ansøgningen indhentet oplysninger fra Rigspolitiet og Dansk Sportsskytte Forbund. Det er på nuværende tidspunkt forventningen, at ansøgningen vil være færdigbehandlet inden udgangen af 2023.









0:000:00