Sønderborgs CO2-neutrale maskinrum

BYUDVIKLING: Sønderborg bider skeer med verdens største byer, når det gælder ambitionsniveauet i forhold til grøn vækst. Direktør i partnerskabet ProjectZero Peter Rathje fortæller om udfordringerne ved at udvikle en bys eksisterende boliger og erhverv.
Peter Rathje, direktør for ProjectZero i Sønderborg, fortæller, at udvikling mod en CO2-neutral by kræver mere end demonstrationsprojekter. "Du er nødt til at få fingrene ned i materien," siger han.
Peter Rathje, direktør for ProjectZero i Sønderborg, fortæller, at udvikling mod en CO2-neutral by kræver mere end demonstrationsprojekter. "Du er nødt til at få fingrene ned i materien," siger han. Foto: PR-foto/ProjectZero
Mads Bang

Det, der forstyrrer mest, er, når der ikke er bred politisk opbakning til initiativerne fra begge sider i Folketinget. Der var bred opbakning til Energiaftalen, men nu bryder der politiske gadekampe ud, og det forstyrrer tilliden til at investere lokalt.

Peter Rathje
Direktør, ProjectZero
Fakta

Om ProjectZero

ProjectZero er dannet i 2007 forankret i en fond.

"ProjectZero Fonden" er etableret med indskud fra SYD ENERGI, Danfoss (Bitten & Mads Clausens Fond), Sønderborg Kommune, DONG Energy og Nordea Fonden 


Kilde: ProjectZero.dk
Sønderborg i Sønderjylland er trods sine kun 76.000 indbyggere udpeget til en af bare ti europæiske byer, som skal indgå i et storstilet EU-Kina-samarbejde. Det sker på baggrund af byens store fokus på energieffektivisering og vedvarende energi.

Sønderborg har dannet organisationen ProjectZero, som skal gøre området fuldstændig CO2 neutralt allerede om 16 år og samtidig skabe grønne arbejdspladser. Det er et ambitiøst mål. Men allerede to år før tid har projektet nået det første delmål - at nedbringe CO2-udledningen med knap 25 procent. Næste delmål er 50 procent mindre CO2-udledning i 2020, og der er allerede lagt planer for den proces.

Peter Rathje er direktør i ProjectZero, som er det offentligt-private partnerskab, OPP, som koordinerer indsatserne for målsætningens realisering. Han forklarer, at projektet hurtigt viste, at der var et behov for viden og metoder i forhold til at omstille eksisterende byer i forhold til nye byområder.

"Den tænketank, der oprindeligt i 2007 undersøgte, hvad der foregik på det her område, undersøgte kun nye byer rundt i verden. Vi troede, at man var også var i gang med at omstille de eksisterende byer. Men det var man slet ikke," siger Peter Rathje.

Altinget logoKlima
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget klima kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00