Debat

Rockwool: EU's grønne hjælpepakke er afgørende for at nå CO2-neutralt Europa

DEBAT: Covid-19 krisen er den største krise siden 2008, men vi må ikke glemme klimakrisen. Derfor skal vi bruge EU’s grønne hjælpepakke til at udnytte de positive klimamæssige udsving, covid-19 krisen har foranlediget, skriver Mirella Vitale.

CO2-neutralitet i 2050 kan lade sig gøre, hvis EU's medlemslande allokerer midlerne i EU's Green Deal til energirenoveringer, skriver Mirella Vitale.
CO2-neutralitet i 2050 kan lade sig gøre, hvis EU's medlemslande allokerer midlerne i EU's Green Deal til energirenoveringer, skriver Mirella Vitale. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mirella Vitale
Senior Vice President, Rockwool Group

Finanskrisen i 2008 var på mange måder en øjenåbner for de fleste af os. Vaner, lovgivninger og fremskrivninger blev ændret dramatisk. Meget blev imidlertid også hurtigt det samme igen.

Faktisk var CO2-udledningen allerede i 2010 tilbage på samme niveau som før finanskrisen, selvom den var faldet med hele 8 procent under krisen.

En af de mest betydningsfulde påvirkninger af covid-19-pandemien har, foruden de menneskelige og økonomiske omkostninger, været det drastiske fald i udledningen af CO2, og hvis tendensen fra finanskrisen i 2008 gentager sig, så kan pandemien ende med at skade langt mere, end den allerede har gjort. 

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til debat@altinget.dk.

Med tallene fra finanskrisen i frisk erindring har vi nu en unik mulighed for ikke at lade historien gentage sig.

Bygninger er største miljøsynder
I forsøget på at genrejse sig økonomisk i kølvandet på covid-19 risikerer europæiske regeringer at nedgradere det grønne momentum i processen.

Ved at tænke i dyb renovering af de eksisterende bygninger i Europa kunne vi ifølge FN’s klimapanel frigive et enormt potentiale ved at reducere den energi, bygningerne bruger, med mere end 50 procent.  

Mirella Vitale, Senior Vice President, Rockwool Group

Derfor er EU's grønne hjælpepakke et utroligt vigtigt springbræt til at fremskynde både skabelsen af nye job og den grønne omstilling, der er helt afgørende for, at vi kan nå i mål med et CO2-neutralt Europa i 2050.

For at nå det mål er det vigtigt, at vi husker de bygninger, vi bor og arbejder i. De er mere end sten, træ og tagsten. De repræsenterer i alt en værdi på 150 milliarder euro, men de er samtidig kontinentets største miljøsynder.

Energirenovering kan reducere energiforbrug med 50 procent
I EU kommer over en tredjedel af CO2-udledningen fra bygninger - primært på grund af opvarmning. Det er gigantiske udfordringer som denne, det nye EU-budget skal adressere.

I dag er cirka 75 procent af EU's bygningsmasse nemlig energi-ineffektiv. Det betyder, at en stor del af energien, vi bruger til for eksempel opvarmning, går til spilde.

Ved at tænke i dyb renovering af de eksisterende bygninger i Europa kunne vi ifølge FN’s klimapanel frigive et enormt potentiale ved at reducere den energi, bygningerne bruger, med mere end 50 procent.

Energirenovering af allerede eksisterende bygninger er derfor et centralt sted at starte, hvis vi skal tage det nødvendige spring mod CO2-neutralitet.

EU’s medlemslande skal bruge midler på energirenovering
CO2-neutralitet inden 2050 kræver, at vi reducerer de europæiske emissioner med op til 55 procent inden 2030 - blot for at være på rette spor med Paris-aftalen. Det er ambitiøst, men det kan lade sig gøre.

Et synspunkt, som blev bekræftet af formanden for EU-Kommissionen, Ursuala von der Leyen, under hendes "State of the Union"-tale i Bruxelles i september. 

Læs også

Det kræver dog, at EU's medlemslande allokerer de midler og pakker, som EU´s Green Deal har stillet til rådighed, til netop renovering af bygninger og boliger samt tilgængelige refusions- eller låneordninger til energirenovering for både private og offentlige investorer. 

Vi bliver med andre ord nødt til at huske på, at selv med vedvarende energikilder er en sparet kW altid grønnere end en produceret kW og at vi bliver nødt til at afveje hvilke investeringer, der giver det største grønne afkast.

I EU's boligmasse skal vi et spadestik dybere end vi er i dag, for at det rigtig gør en forskel.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion