Klimaglade borgmestre ude af trit med vælgerne

MENINGSMÅLING: Et flertal af danskerne mener ikke, at kommunernes klimaindsats har betydning for, hvilket parti de stemmer på til kommunalvalget. Det står i modsætning til et flertal af borgmestre, der bedyrer, at klimaet fylder kommunalt.
Marie Dissing Sandahl

I dag er alle grønne. Tidligere var der en reel uenighed mellem de politiske fløje på området, men i dag er alle enige om at være grønne og klimabevidste. Derfor er det vanskeligt at føre valgkamp og vinde et valg på klimapolitik, simpelthen fordi der ikke er ikke er noget at være uenige om.

Roger Buch
Kommunalvalgsforsker

For 56 procent af vælgerne har kommunal klimapolitik ingen indflydelse på, hvor krydset bliver sat på næste tirsdag. Det viser en meningsmåling, som A&B Analyse har lavet for Altinget.dk.

Resultatet står i skarp modsætning til, at 15 ud af 16 borgmestre mener det stik modsatte, nemlig at klimaet er et tema i deres valgkamp. Det viser en rundringning, som Altinget.dk har foretaget blandt 16 repræsentativt udvalgte borgmestre.

Præsenteret for Altinget.dks meningsmåling er borgmesteres reaktioner blandede. Mange er ikke overraskede over resultatet og mener, det svarer til, hvad deres egne vælgere mener, men især i provinskommunerne er borgmestrene overbeviste om, at deres egne vælgere ikke ville svare sådan. Men også i Odense er borgmester Jan Boye (K) overrasket. Han mener, der "stensikkert er en undesøgelse, der viser det modsatte."

Altinget logoKlima
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget klima kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00