Aktører: Nu skal energibesparelser i fokus

ANBEFALINGER: Hvis den grønne omstilling skal realiseres billigst muligt, skal det politiske fokus flyttes fra udbygning til besparelser, lyder det fra centrale aktører inden for byggeriet i nyt udspil. Opråbet vinder gehør på Christiansborg, men kun delvist hos ministeren.

Skal der spares penge og gøres noget for klimaet, så er det nødvendigt for alvor at tage fat på energirenoveringer af bygninger og huse, mener branchepartnerskab.
Skal der spares penge og gøres noget for klimaet, så er det nødvendigt for alvor at tage fat på energirenoveringer af bygninger og huse, mener branchepartnerskab.Foto: Colourbox
Morten Øyen

Vi gør os ikke nogle forestillinger om, at det er mange nye penge, som skal skydes i det her. Men vi mener det stadig er muligt at få kickstartet hele bygningsområdet, så det for alvor kan bidrage til den grønne omstilling.

Henrik Lindved Bang
Direktør i Bygherreforeningen
Fakta
Renovering på dagsordenen er et branchepartnerskab, hvor en række centrale aktører inden for byggeriet siden 2011 har samarbejdet om at fremme mere og bedre bygningsrenovering.
Partnerne tæller Akademisk Arkitektforening, Byg-herreforeningen, COWI, Dansk Byggeri, DANSKE ARK, Foreningen af Rådgivende Ingeniører FRI, Ingeniørforeningen IDA, Konstruktørforeningen, MT Højgaard, NCC og Realdania. Initiativet er stiftet og finansieres af Grundejernes Investeringsfond. 

Det går godt med at udbygge den grønne energi i Danmark. Men det er som om, at bygninger er blevet glemt i de seneste års energipolitik.

Fakta
De 10 anbefalinger

1. Bygningerne er blevet glemt. Der er behov for et paradigmeskifte i dansk energipolitik, hvis omstillingen af energi systemet skal være omkostningseffektiv.
2. Det betaler sig at spare       Der er uomtvistelig god økonomi i at spare på energien.
3. Energirenoveringstakten skal øges I konsekvens af omstillingen skal vi som samfund accelerere energirenoveringstakten for eksisterende bygninger med over 50 procent i forhold til i dag.
4. Nyt regime for energibesparelser Der er behov for at nytænke det offentliges investeringer i energibesparelser.
5. Mere differentieret tilgang til bygningstyper og bygningernes placering i energi-systemet. Vi skal acceptere at bygningstyper og bygningers placering i energisystemet rummer forskellige potentialer og derfor skal behandles forskelligt.
6. Indsatser skal være omkostningseffektive. Individuelle produktionssystemer i enkeltbygninger er ikke omkostningseffektive i kollektivt forsynede områder.
7. Stærkere incitamenter til energirenovering. Bygningsejere motiveres primært gennem bedre økonomi.
8. Isoleret energioptimering for dyr. Det er ikke omkostningseffektivt at gennemføre energioptimering alene.
9. Energipolitik skal være langsigtet og totaløkonomisk. Energiinvesteringer må relateres til bygningernes levetid.
10. Øget ”købmandskab” i energikrav. Rentabilitetsbetragtninger skal være gennemskuelige og fleksible.


Kilde: Branchepartnerskabet ”Renovering på Dagsordenen”

Det er et stort problem, for det vil koste samfundet milliarder af kroner, hvis der ikke reageres på den eksisterende viden om energibesparelser i bygninger, når drøftelserne om en ny energiaftale inden længe skydes i gang.

Sådan lyder opråbet fra branchepartnerskabet ”Renovering på dagsordenen,” der består af række helt centrale aktører inden for byggeriet.

0:000:00