Cancún-aftalens hovedpunkter

COP16: Årets klimatopmøde, der sluttede fredag i Cancún, endte med en række beslutninger om skov, teknologioverførsel og oprettelse af en klimafond. I det følgende kan du læse hovedpunkterne i den aftale, der blev vedtaget i Cancún.

Mål for CO2-udledning
I aftalen er det blevet bestemt, at de industrialiserede lande skal fremkomme med mål for deres udledning af CO2 og udvikle strategiplaner for at nå målene. De skal hvert år rapportere, hvad status er. Udviklingslandene skal rapportere, hvilke fremskridt de har gjort sig, hvert andet år. Deres rapportering skal bruges til at styre finansiering og teknologioverførsel fra ilandene.

Oprettelse af grøn fond
Der oprettes en grøn klimafond på 30 milliarder dollars frem til 2012, og intentionen er 100 milliarder dollars i alt i 2020. Fondens bestyrelsen kommer til at bestå af 24 repræsentanter ligeligt fordelt mellem i- og ulande.

Teknologioverførsel
En komité er blevet oprettet for at hjælpe udviklingslandene med nedbringelse af udledning gennem ny teknologi. Det skal ske inden for nogle rammer, der sikrer bedre planlægning af klimaprojekter.

0:000:00