Dansk Energi roser topskat-retræte: Nu skal fokus på elafgiften

TOPSKAT: Der er ros til regeringen fra Dansk Energi for at opgive at lette topskatten. Og spørger man Dansk Energis direktør, Lars Aagaard, er der ingen tvivl om, hvad der skal erstatte topskatten i den store skattedebat; nemlig energiafgiften.

Foto: /ritzau/Jens Dresling
Cecilie Gormsen

Elafgiften bør overtage den plads i skattedebatten, som topskatten indtil nu har haft.

Det mener Dansk Energi, der roser regeringen for at have droppet at lette topskatten.

”At Liberal Alliance har taget bestik af den politiske situation og har udskudt ønsket om lettelser i topskatten fortjener ros, for der er langt vigtigere skatte- og afgiftsmæssige problemer at tage fat om,” siger Dansk Energis administrerende direktør, Lars Aagaard, og tilføjer:

”En lettelse af elafgiften bør nu flytte sig fra periferien af skattedebatten til centrum.”

Udspil med "historiske skattelettelser"
Udenrigsminister og LA-partileder Anders Samuelsen meddelte søndag aften, at regeringen har opgivet at lette topskatten i forbindelse med efterårets skatteforhandlinger.

”Som jeg sagde på vores landsmøde i foråret, er det vigtigste, at vi får skattelettelser. At vi vil måles på, at når vi står ved næste valg, skal danskerne betale mindre i skatter og afgifter end før, vi gik i regering,” lød det søndag aften fra Anders Samuelsen.

Samuelsen meddelte samtidig, at regeringen forud for efterårets forhandlinger vil komme med et udspil med ”historisk store skattelettelser”.

Farvel til elafgift vil reducere CO2
Og elafgiften bør altså være en hovedprioritet i efteråret, mener Dansk Energis Lars Aagaard. Ifølge ham vil en afskaffelse af elafgiften give en gennemsnitlig dansk familie en skattelettelse på 4.000 kroner og en samfundsøkonomisk gevinst på knap ni milliarder kroner.

”En fjernelse eller markant lettelse af elafgiften gavner mange formål på samme tid. Det gør Danmark og danskerne rigere, det gavner især lavindkomstgrupperne og yderområderne, og det understøtter grøn omstilling,” siger Lars Aagaard og fortsætter:

”En fjernelse eller markant lettelse af elafgiften er derfor en af de mest oplagte måder at sænke det samlede skattetryk og bør derfor indgå i de skatteforhandlinger, der står for døren dette efterår.”

Bakkes op af vismænd og Cepos
Og det er ikke kun Dansk Energi, der ønsker et opgør med elafgiften. De miljøøkonomiske vismænd konkluderede i februar, at elafgiften er for høj for forbrugerne og medfører et betydeligt samfundsøkonomisk tab. Samtidig vil en reduktion af elafgiften ifølge vismændenes rapport kunne føre til mindre CO2-udledning:

”Alt i alt er den høje afgift på el ikke hensigtsmæssig i forhold til reduktion af CO2-udledning i EU eller til fremme af den grønne omstilling i Danmark,” skrev vismændene i rapporten.

Den borgerlig-liberale tænketank Cepos mener også, at regeringen bør kigge på elafgiften. Tidligere i år fortalte analysechef i Cepos, Otto Brøns-Petersen, til Altinget, at de danske energiafgifter er blevet en større hæmsko end skatten på arbejde.

”Den tidligere Venstre-regering viste med sin 2025-plan, at der er et økonomisk råderum. Når forhandlingerne starter om hvordan det skal bruges, er det oplagt at se på energiafgifterne. Også mere oplagt end at kigge på indkomstskatten,” sagde Otto Brøns-Petersen dengang til Altinget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Aagaard Møller

Klima-, energi- og forsyningsminister (M)
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1994)

Otto Brøns-Petersen

Analysechef, Cepos
cand.polit. (Københavns Uni. 1989)

0:000:00