Kommentar af 
David Trads

David Trads: Klimabenægtere fatter ikke Thunbergs evner til at sætte dagsorden

KOMMENTAR: Klimabenægtere gør nar af en 16-årig svensk skolepige, som råber det indlysende budskab ud i verden om, at vi skal tage affære, inden det er for sent. Greta Thunberg er den helt, som kan redde fremtiden, skriver David Trads.

Klimabenægtere griner af, at sømænd, som har sejlet med Greta Thunberg over Atlanten i en lystbåd, flyver tilbage til Europa. Benægterne må tage sig sammen, mener David Trads.
Klimabenægtere griner af, at sømænd, som har sejlet med Greta Thunberg over Atlanten i en lystbåd, flyver tilbage til Europa. Benægterne må tage sig sammen, mener David Trads.Foto: Andrew Kelly/Reuters/Ritzau Scanpix
David Trads

Journalist, forfatter, kommentator, foredragsholder

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Åh, hvor er det nemt at være en sur, gammel, hvid mand, når selv Greta Thunberg bliver grebet i klimahykleri.

For så er hun, ungdommens uskyldige helt, heldigvis ikke så meget bedre end alle os andre.

Alle de tvære typer, som egentlig tvivler på global opvarmning og ikke rigtig tror på, at den delvist er menneskeskabt – og som slet, slet ikke vil ændre nogen som helst af de vaner, som de er så trygge ved – ja, de gned sig selvtilfreds i hænderne, da glorien over Greta blev svækket:

Ha, ha, ha, grinte de højt, da det kom frem, at selv om Greta ville sejle tværs over Atlanten i en lystbåd, som udelukkende er drevet af solenergi og derfor ingen CO2 spyr ud, så skal fem sømænd flyves fra Europa til New York for at sejle den hjem igen. Ha, ha, ha.

Fakta
David Trads er journalist, skribent og debattør og tidligere folketingskandidat for Socialdemokratiet, fhv. udviklingsdirektør, Metro International. 

Kommentaren er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Til alle jer, der griner, og som elsker at hade Greta, siger jeg:

Stop nu jer selv.

Til alle jer, der griner, og som elsker at hade Greta, siger jeg: Stop nu jer selv.

David Trads
Journalist, skribent og debattør

I tilhører den heldigvis stadig mindre gruppe af klimabenægtere, der har været på samme rejse som Bjørn Lomborg, jeres falmende profet.

Først afviste I global opvarmning. Så anerkendte I nølende dens eksistens, men klamrede jer til, at det ikke var menneskets ødslen med gas, kul og olie, som var årsagen.

Endelig gik I med til, at vores afbrænding af fossile brændstoffer faktisk betyder noget, men nu siger I så, at vi bare skal læne os tilbage og vente på, at kapitalismen løser problemet.

Nu er I reduceret til at gøre nar af en 16-årig svensk skolepige, som råber det indlysende budskab ud i verden:

"Vi er nødt til at stå sammen og tage affære – for ellers kan det være, at det er for sent. Lad os ikke vente længere! Lad os komme i gang nu," som hun udbrød, da hun onsdag ankom til New Yorks havn for at tage del i FN's Generalforsamling.

Hvor har Greta dog ret – og hvor er det deprimerende at se, hvordan de, der ikke kan holde til at høre hendes moralske tilgang til vor tids største udfordring, forsøger at smadre hende.

Hun råber op, mobiliserer, påpeger dobbeltmoral, og hun skubber i den grad dagsordenen.

Jeg kommer i tanke om de præcise ord, som Bernard Shaw, den ofte stærk kontroversielle britiske forfatter, dramatiske og politiske aktivist, som døde i 1950, engang ikoniserede:

"De, som siger, at det ikke kan lade sig gøre, bør ikke stå i vejen for dem, der rent faktisk får det til at ske."

Greta er en af dem, der faktisk gør noget – og det er imponerende, at hun helt alene uden formel magt, men alene på grund af sin forbilledlige evne til at sige det indlysende, formår både at råbe millioner af andre skoleelever op og påvirke den globale dagsorden.

Hun har – som en anden Pippi Langstrømpe – grebet ind i de voksnes verden med en moralsk tilgang, som selvfølgelig presser alle dem, der ikke kan lide at forholde sig til virkeligheden. Derfor leder de efter måder at få hende ned med nakken på, så de uforstyrret kan leve videre.

Og, jo, Greta er selvfølgelig ingen helgen.

Hun er – trods alt – bare en idealistisk skoleelev. De forslag, som hun har til løsninger af klimakrisen, er efter min mening ofte for dramatiske. Hendes påstand om, at "de voksne" ingenting gør, er eksempelvis forkert. Ikke alle gør noget, alle bør gøre mere, men nogen gør dog noget.

Læs også

Tag bare Danmark som eksempel – for vi er faktisk et foregangsland, når det handler om både at sænke vores forbrug af CO2-gasser og opretholde en solid vækst.

Takket være et stærkt samarbejde mellem politiske mål og erhvervslivets innovation har vi allerede sænket vores CO2-forbrug med over 40 procent i forhold til 1990-niveauet, og Danmarks nye mål om at nå helt op på 70 procent reduktion i 2030 er vitterlig ambitiøst.

Alene for at nå frem til den slags mål har vi brug for forbilleder, som taler klimaet op og handler derefter – blandt de danske er Svend Auken, Connie Hedegaard, Dan Jørgensen, Ida Auken, Danfoss, Novozymes, Vestas – for der er altid stærke kræfter, som siger "slap nu af".

Greta indtager i dag en fænomenal position, som den, der presser hele denne verdens "voksne" til at forholde sig til klimaet. Hun er den helt, som kan redde fremtiden, netop fordi hun tvinger det vigtigste emne øverst på dagsordenen.

Men det er ikke Greta, der skal levere løsningerne. Det skal dem, der har magten – især, men ikke kun, politikere og erhvervsliv.

De skal til gengæld i gang nu. Lige nu.

-----

David Trads (f. 1967) er journalist, skribent og debattør og tidligere folketingskandidat for Socialdemokratiet, forhenværende udviklingsdirektør, Metro International. Indlægget er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

David Trads

Journalist, forfatter og kommentarskribent
journalist (DJH 1994)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024