Kommentar af 
David Trads

David Trads: Klimaet kan ikke vente på, at rød blok bliver enige om alt

KOMMENTAR: Det klæder rød blok, når SF-formand Pia Olsen Dyhr opfordrer Uffe Elbæk (ALT) til at se ud over studentikos bogstavleg og være med til at tage et reelt ansvar for klimaet, fremtiden og vores børn, skriver David Trads.

<b>PRAGMATIKER:</b> Pia Olsen Dyhr (SF) opfordrer Uffe Elbæk (ALT) til at vågne op og hjælpe rød blok med at føre den rigtige politik, skriver David Trads.
PRAGMATIKER: Pia Olsen Dyhr (SF) opfordrer Uffe Elbæk (ALT) til at vågne op og hjælpe rød blok med at føre den rigtige politik, skriver David Trads.Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
David Trads

Journalist, forfatter, kommentator, foredragsholder

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Man kan virkelig mærke på Pia Olsen Dyhr, at hun har prøvet at være minister – for SF’s formand ved, at politiske resultater, rigtige, konkrete fremskridt, opnås, når man indgår i fællesskaber, som indgår kompromiser:

”Vi bliver nødt til at leve med, at der er ting, der skiller os, fordi de ting, der samler os, er så altafgørende,” skriver Olsen Dyhr i en kronik i Information under overskriften ’Fem afgørende mål samler centrum-venstre’.

SF’s formand noterer, at ”hvis vi spilder tiden på fnidder” i rød blok, så vil det øge muligheden for, at Lars Løkke Rasmussen, Venstres formand, fortsætter som statsminister efter valget. Det er naturligvis især Alternativet og Uffe Elbæk, som hun her forsøger at tale til rette.

Olsen Dyhr, som var handelsminister og siden transportminister i Thorning-Schmidt-regeringen, fremhæver særligt fem områder, som hun mener, vil udvikle sig i dramatisk forskellige retninger, afhængig af hvem der sidder i Statsministeriet efter næste valg:

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler. Du kan kommentere indlægget i bunden. Vi opfordrer til en konstruktiv og ordentlig tone i debatten.
Debatindlæg kan sendes til: [email protected].

SF opgav i 1990'erne ’de hvide handskers politik’.

David Trads

Klimaet, velfærden, børnefattigdommen, naturen og centraliseringen – for, som hun skriver, er rød og blå bloks ambitioner på disse områder slet og ret afgørende forskellige. Hun anerkender, at de forskellige røde partiers drømme selvsagt heller ikke er identiske:

”Selvfølgelig er der meget, der skiller os på centrum-venstre-fløjen. Vi er fem meget forskellige partier, som har hver sin vision for den retning, Danmark skal bevæge sig i. Men det er ikke kun det, valget handler om. Og det er ikke det, vi burde fokusere på,” understreger hun.

Der er ingen tvivl om, at et Socialdemokrati, der oven i købet er afhængig af os, vil nå lysår længere i kampen for en grøn jord, end den nuværende regering vil.

Pia Olsen Dyhr
Formand for SF

”Vi burde fokusere på, at vi tilsammen kan samle tilstrækkeligt mange danskere bag os, der er enige i de ting, vi er fælles om, til at vi kan få en ny kurs for Danmark,” tilføjer hun i kronikken, der mest af alt kan læses som et opråb til Uffe Elbæk om at opgive sin enegang.

SF har som bekendt i mange år defineret sig selv som Danmarks rød-grønne parti – og partiet var utvivlsomt det første, som satte klima og miljø på toppen af dagsordenen:

SF opgav i 1990'erne ’de hvide handskers politik’ – altså at kræve al sin politik gennemført for overhovedet at være med – og har i stedet forsøgt at opnå fremskridt, sommetider små, sommetider store, gennem politiske kompromiser. Flammende skåltaler lød godt. De hjalp bare ikke.

Det er den bagage, som Pia Olsen Dyhr erindrer, når hun så skarpt advarer Alternativet. Som erfaren parlamentariker ved hun, at forskellen på, om der er en blå eller en rød regering er stor, endda enorm på visse områder. Hun vil ikke gøre 'bedre' til 'det godes' værste fjende:

”Klimaet kan ikke vente på, at vi taler os til enighed om alt i rød blok. Vores børn vil dømme os på de resultater, vi får kæmpet os frem til med blod, sved og tårer over de næste par år. Jeg vil ikke fortælle dem, at der ikke skete noget, fordi rød blok havde travlt med at ride hver sin kæphest!”

Præcist på klimaområdet – som jo er den centrale årsag til, at Alternativet ikke vil pege på Mette Frederiksen, fordi de mener, at det er et fedt, om Løkke eller Frederiksen er i spidsen – bøjer SF’s formand sin pointe i neon, ja, hun råber den ud i en megafon:

”I SF, Alternativet og Enhedslisten er vi parate til at gå langt videre end Socialdemokratiet. Men der er ingen tvivl om, at et Socialdemokrati, der oven i købet er afhængig af os, vil nå lysår længere i kampen for en grøn jord, end den nuværende regering vil.”

Med kronikken i Information bliver der lagt yderligere pres på Uffe Elbæk for at bløde op på sit synspunkt om, at han ikke bare selv vil være statsminister, men at han, hvis han ikke bliver det, slet ikke vil pege på nogen. Pia Olsen Dyhr skærer det faktisk ud i pap:

Alternativet risikerer at bane vejen for fire år mere med Løkke.

------------

David Trads er skribent, Altinget m.fl., studievært, Radio24Syv, fhv. udviklingsdirektør, Metro International. Indlægget er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

David Trads

Journalist, forfatter og kommentarskribent
journalist (DJH 1994)

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024