Det angår klimaet i nyt EU-udspil

DOKUMENTATION: EU-Kommissionens hvidbog om fremtidens transport har fokus rettet mod at nedbringe transportsektorens CO2-emissioner med 60 procent frem mod 2050. Her er de klimarelaterede fokusområder i udspillet.

EU-Kommissionens "Transport 2050" retter sig mod, hvordan EU kan blive næsten uafhængig af olieimport og nedskære transportsektorens CO2-emissioner med 60 procent. Det skal ske uden at skade mobiliteten og samtidig give ekstra momentum til den grønne transportindustri, lyder det. Dette skal opnås igennem mål, der skal være opfyldt senest i 2050. De mest centrale mål er:

Renere byer
Byerne er de områder, der lider hårdest under CO2 udledning, dårlig luft mv., og den urbane transport står for en fjerdedel af transportens CO2 udledning. Derfor skal der i byerne ske en stor omlægning til renere biler og brændstoffer og kollektiv transport skal være den primære. Mulighed for at gå og cykle skal indtænkes som en naturlig del af byplanlægningen. Der skal være 50 % færre konventionelle benzin- eller dieselbiler senest i 2030, og de skal udfases i byer senest i 2050.

Forureneren skal betale
For at åbne op for grønnere teknologier og sætte fart på udviklingen mod renere og mere offentlig transport tilstræber EU-Kommissionen i hvidbogen, at principperne om at "brugeren betaler" og "forureneren betaler" skal anvendes fuldt ud. Dog skal den private sektor inddrages i at eliminere forvridninger, skabe indtægter og sikre finansiering af fremtidige investeringer i transportsektoren.

0:000:00