"Det er blevet cool at være klimatosse": Franciska Rosenkilde fryder sig over normaliseringen af Alternativets politik

Det er lykkedes Alternativet at omvende Folketingets andre partier til at blive mere grønne. Men nu skal de grønne ambitioner omsættes til handling, lød det fra politisk leder Franciska Rosenkilde til partiets landsmøde.

Foto: Tim K. Jensen/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann NielsenLine Høvik Søby

Partiet er blevet latterliggjort. Partiet har været dømt ude adskillige gange. Og partiet har måttet håndtere utallige kriser.

Men Alternativet er stadig relevant i dansk politik.

Sådan lød budskabet fra politisk leder Franciska Rosenkilde, da hun lørdag holdt tale til Alternativets landsmøde, som blev afholdt i Odense Congress Center.

"For 10 år siden begyndte Alternativet sin rejse. Med en masse ildsjæle, store visioner og mange grønne bolde i luften. Der blev grinet af os dengang. Man kaldte os klimatosser og dét, der var værre," lød det fra Franciska Rosenkilde, som fortsatte:

"Men i dag har selv de mest mørkeblå partier en grøn politik. Det er blevet cool at være klimatosse. Og til det kan vi bare sige: Selv tak. Nu mangler vi så bare reel klimahandling."

Danmark A/S

Den politiske leder brugte en stor del af sin taletid på at takke medlemmerne for at bidrage til den bedrift, det var at blive genvalgt til folketingsvalget.

Partiet endte med sine seks mandater endda med at opnå et bedre valg end det forrige.

Læs også

På trods af det er Alternativet nu langt væk fra parlamentarisk indflydelse, da Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne besluttede sig for at danne en flertalsregering.

"Jeg kan godt forstå, at det kan være svært at se håbet for fremtiden lige nu. I hvert fald, hvis man følger med i dansk politik. Vi har længe drømt om et endeligt opgør med konkurrencestaten, evindelige reformer og new public management. Om at få de politiske ambitioner ud af Excel-arkene og ind i det levede liv."

"I stedet fik vi SVM-regeringen," sagde Franciska Rosenkilde.

Hun mener, at regeringen driver Danmark som en virksomhed – ikke som et samfund.

"Velkommen til Danmark A/S. Med Mette Frederiksen som CEO. Med Lars Løkke som den rejsende sælger. Og med Dan Jørgensen og Lars Aagaard som de to marketingskonsulenter, der skal sørge for, at det hele ser lidt grønnere ud," lød det spydigt til stor grin for de knap 200 fremmødte partimedlemmer.

Men i dag har selv de mest mørkeblå partier en grøn politik. Det er blevet cool at være klimatosse. Og til det kan vi bare sige: Selv tak. Nu mangler vi så bare reel klimahandling.

Franciska Rosenkilde
Politisk leder, Alternativet

Kritik af Finansministeriet

Også en gammel traver fik plads i Franciska Rosenkildes tale: de famøse regnemodeller i Finansministeriet.

Fremover skal Finansministeriet ikke kun regne ud fra økonomiske kriterier, lød det fra den politiske leder.

"Alternativet vil have et nyt økonomisk system, der skal regne på flere bundlinjer. Og værdsætte dét, vi vil have mere af. Og vi vil have mere omsorg, natur og livskvalitet," sagde hun og fastslog:

"Så lad os give Finansministeriet en ny regnemaskine! En regnemaskine, der ikke kun taler kroner og øre, men som også anerkender den sociale og den grønne bundlinje."

Det er dog ikke kun Finansministeriet, der bør tænke i nye baner.

Hele systemet skal gentænkes, lød budskabet.

"Problemet er, at der endnu ikke er et vestligt land, som har bevist, hvordan man kan vækste på en bæredygtig måde. Det økonomiske system, vi har i dag, har været rigtig godt til at gøre os rige som land. Det har givet os en højere levestandard end vores forældre og bedsteforældre."

"Men det er samtidig også dét økonomiske system, der har skabt kriserne, vi står i. Som ødelægger planeten – naturen, miljøet og klimaet. Det er på tide at stoppe op. Være taknemmelige. Og så konkludere, at der er behov for et nyt system," sagde Franciska Rosenkilde.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Franciska Rosenkilde

MF, politisk leder (ALT)
cand.scient.geo. (Københavns Uni. 2015), BA i Sundhed og Ernæring (Metropol Suhrs, 2010)

0:000:00