"En tynd kop te" og "ikke et ord om klima": Her er reaktionerne på statsministerens nytårstale

Statsminister Mette Frederiksens nytårstale måtte skrives om i forbindelse med Dronning Margrethes abdicering. Læs reaktionerne på nytårstalen fra politikere og meningsdannere her.

"Vejret er gået amok i 2023, men ikke ét eneste ord om klima i Mette Frederiksens nytårstale," lyder det fra tidligere chefredaktør Poul Madsen, der blandt flere har reageret på statsministerens nytårstale.
"Vejret er gået amok i 2023, men ikke ét eneste ord om klima i Mette Frederiksens nytårstale," lyder det fra tidligere chefredaktør Poul Madsen, der blandt flere har reageret på statsministerens nytårstale.Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Frederik Gjersen Hansen

Poul Madsen: "Ikke et eneste ord om klima"

Tidligere chefredaktør på Ekstra Bladet Poul Madsen mener, at statsminister Mette Frederiksen (S) har glemt klimaet i sin nytårstale.

"Vejret er gået amok i 2023, men ikke ét eneste ord om klima i Mette Frederiksens nytårstale. Til gengæld rigtig mange ord om Dronningen. Monarkiet overlever, men det gør vores børnebørn ikke, hvis regeringen ikke snart tager sig sammen omkring klimaet," skriver Poul Madsen.

Alex Vanopslagh (LA): "Nye politiske initiativer var der til gengæld ikke meget af"

Statsministerens nytårstale var ifølge LA-leder Alex Vanopslagh en politisk "tynd kop te".

"Måske derfor var det hendes hidtil bedste nytårstale. Med smukke ord om Dronning Margrethe. Et vigtigt budskab om at vi fortsat skal støtte ukrainerne i deres frihedskamp. Og kloge betragtninger om Gaza-konflikten," skriver Alex Vanopslagh.

"Nye politiske initiativer var der til gengæld ikke meget af – udover det sympatiske forslag om, at det offentlige skal hjælpe med barn nummer to i forhold til fertilitetsbehandling," fortsætter han.

Læs også

Pia Olsen Dyhr (SF): "Vigtigt med fertilitetsbehandling"

Taletiden til klimaet – eller mangel på samme – bliver også bemærket hos formand i SF, Pia Olsen Dyhr.

"Ét fint politisk udspil i nytårstalen: Vigtigt med bedre fertilitetsbehandling. Det betyder uendelig meget for mange. Men klimakrisen, velfærdskrisen forbigået. Svær tale med svær timing. Men også politisk tam," skriver hun.

Mette Abildgaard (K): "Rørende at høre statsministeren adressere det følsomme emne"

Statsministerens ord om dobbelt så mange forsøg i forbindelse med fertilitetsbehandling og et ønske om at indføre gratis hjælp til barn nummer to bliver bemærket hos Konservatives politiske ordfører.

Det betyder alverden at få den nødvendige hjælp, når man drømmer om et barn. Det er klogt både for individet og samfundet.

Majbrit Berlau
Generalsekretær, Sex og Samfund

"Som kvinde, der har kæmpet med fertilitetsbehandling og som har frygtet at drømmen om børn og familie aldrig ville blive til noget, er det faktisk rørende at høre statsministeren adressere det følsomme emne så direkte. Og ja, der er stadig meget tabu omkring det, desværre. Tak," skriver Mette Abildgaard.

Pernille Vermund (NB): "Det er ikke ofte, jeg roser Mette Frederiksen"

Med ros til dronningen er det svært at erklære sig uenig med nytårstalens budskab, skriver Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund.

"Det er ikke ofte, jeg roser Mette Frederiksen, men når hun dropper sit sortsyn og lyder næsten borgerlig og samlende, så fortjener hun ros," skriver Pernille Vermund.

DI-direktør: "Velfortjent hyldest af Hendes Majestæt"

Lars Sandahl Sørensen, administrerende direktør i Dansk Industri, bemærker nytårstalens royale fokus.

"Velfortjent hyldest af Hendes Majestæt, og meget enig med statsministerens indramning af kongehusets betydning for os alle. Må 2024 bringe os endnu tættere sammen som land," skriver han.

Topchef i Dansk Erhverv: "Jeg kan kun tilslutte mig den velfortjente ros"

Også i Dansk Erhverv er reaktionen i kongeligt tema.

Hvis den grønne omstilling er et frihedsbrev, som statsministeren siger, så skal opfordringen herfra lyde: Få det sendt.

Martin Lidegaard
Formand, Radikale

"Jeg kan kun tilslutte mig den velfortjente ros, som statsministeren netop har givet vores dronning. Majestætens betydning for vores land, for vores folk og erhvervslivet kan ikke overvurderes. Vi fra Dansk Erhverv takker vores dronning og hilser vores kommende konge velkommen," skriver Brian Mikkelsen, administrerende direktør i Dansk Erhverv.

Lykke Friis: "Uden tvivl den mest pro-europæiske nytårstale"

Ønsker om et stærkere EU, der skal kunne forsvare sig selv og yde mere hjælp til Ukraine, gør nytårstalen til Mette Frederiksens mest pro-europæiske af slagsen, lyder det fra Lykke Friis, direktør i Tænketanken Europa.

"Det er uden tvivl den mest pro-europæiske nytårstale under Mette Frederiksens tid som statsminister," skriver Lykke Friis.

Generalsekretær i Sex og Samfund: "Det betyder alverden at få den nødvendige hjælp, når man drømmer om et barn"

I Sex og Samfund hilser organisationens generalsekretær, Majbrit Berlau, forslaget om gratis hjælp til barn nummer to velkommen.

"Det betyder alverden at få den nødvendige hjælp, når man drømmer om et barn. Det er klogt både for individet og samfundet," skriver hun.

Pelle Dragsted (EL): "Jeg savnede virkelig et tydeligt krav om en øjeblikkelig og varig våbenhvile"

I Enhedslisten får forslaget om gratis fertilitetsbehandling til barn nummer to positive ord fra partiets politiske leder, Pelle Dragsted. Det samme gør statsministerens krav om en tostats-løsning mellem Israel og Palæstina.

"Men jeg savnede virkelig et tydeligt krav om en øjeblikkelig og varig våbenhvile. Civile dræbes af israelske bomber lige nu," skriver Pelle Dragsted, der også efterlyser konkrete udmeldinger om ældreområdet fra regeringen.

Martin Lidegaard (R): "Godt nok påfaldende, så lidt statsministeren valgte at sætte fokus på klima"

Radikales formand mener, at klimaet var fremtrædende i dronningens nytårstale, mens emnet glimtede med sit fravær hos Mette Frederiksen.

"Godt nok påfaldende, så lidt statsministeren valgte at sætte fokus på klima og vores forpligtelser over for de næste generationer," skriver Martin Lidegaard og fortsætter:

"Hvis den grønne omstilling er et frihedsbrev, som statsministeren siger, så skal opfordringen herfra lyde: Få det sendt."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Poul Madsen

Kommunikationsrådgiver og kommentator, podcastvært, foredragsholder og forfatter
journalist (Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus 1988)

Alex Vanopslagh

Partileder, MF (LA)
cand.scient.pol. (København Uni. 2016)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024