Om  
Frans Timmermans

EU-Kommissionens klimachef trækker sig: Kaster sig ind i hollandsk valgkamp

Frans Timmermans forlader sin post som ledende næstformand i EU-Kommissionen. Han vender tilbage til hollandsk politik med ambitionen om at lede en nyoprettet rød-grøn koalition frem mod det hollandske parlamentsvalg i november. 

EU's klimachef, Frans Timmermans, forlader den europapolitiske scene i Bruxelles og vender i stedet hjem til Holland. Ambitionen er at lede en nyoprettet koalition på den hollandske venstrefløj frem mod parlamentsvalget til november. 
EU's klimachef, Frans Timmermans, forlader den europapolitiske scene i Bruxelles og vender i stedet hjem til Holland. Ambitionen er at lede en nyoprettet koalition på den hollandske venstrefløj frem mod parlamentsvalget til november. Foto: Emilie Madi/Reuters/Ritzau Scanpix
Sebastian Vidkjær Stone

EU-Kommissionens ledende næstformand, Frans Timmermans, forlader den europapolitiske scene i Bruxelles for i stedet at vende hjem til sin landspolitiske scene i Holland. 

Det skriver den engelske avis The Guardian

Timmermans sigter efter at blive leder for en nyoprettet koalition bestående af det hollandske socialdemokrati, PvdA og GroenLinks, der er et grønt hollandsk parti med base på venstrefløjen. Tidligere på måneden gik den hollandske regering under ledelse af premierminister Mark Rutte af, hvilket betyder, at det hollandske folk til november skal til stemmeurnerne.

Frans Timmermans bliver af mange betragtet som en sværvægter inden for EU-politik. Senest har han som EU-kommissær for klimapolitik været en af bagpersonerne bag EU's stort anlagte Green Deal. 

Ifølge The Guardian betyder Timmermans forestående afgang, at en rokade er på bedding i toppen af EU-hierarkiet. Den italienske kommissær for økonomiske anliggender, Paolo Gentiloni, forventes at skifte sin økonomiske portefølje ud med klimaet, når Timmermans vender tilbage til Holland.  

I forbindelse med det sidste europaparlamentsvalg i 2019 var Frans Timmermans opstillet som såkaldt 'spitzenkandidat' af de europæiske socialdemokrater Han tabte dog den politiske armlægning til den nuværende kommissionsformand, Ursula von der Leyen. 

Timmermans er 57 år gammel og har siden 2014 været EU-kommissær, og i 2019 blev han ledende næstformand sammen med danske Margrethe Vestager. Han har tidligere bestredet to ministerposter i Holland, som henholdsvis udenrigs- og EU-minister. 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Frans Timmermans

Fhv. EU-kommissær for klimapolitik, ledende næstformand for den europæiske grønne aftale
mag.art. i fransk litteratur (Nijmegen Uni. 1985)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024