Debat

FRI: Sektorkobling og synergi skal fremme den grønne omstilling og forsyningssikkerheden

Regeringen skal i de første 100 dage have fokus på sektorkobling i forsyningssektoren. Det kan medvirke til løsninger, der spiller sammen og mindsker energiforbruget og udledningen af klimaskadelige emissioner. Samtidig sikrer det forsyningssikkerheden, skriver Henrik Garver og Klaus Winter Ringgaard.

Energipolitik er også infrastruktur-, miljø- og sikkerhedspolitik, og derfor må og skal den nye regering gøre op med silotænkning og rette deres fokus bredt på tværs af sektorer og forsyningsarter, skriver Henrik Garver og Klaus Winther Ringgaard.<br>
Energipolitik er også infrastruktur-, miljø- og sikkerhedspolitik, og derfor må og skal den nye regering gøre op med silotænkning og rette deres fokus bredt på tværs af sektorer og forsyningsarter, skriver Henrik Garver og Klaus Winther Ringgaard.
Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
Henrik Garver
Klaus Winther Ringgaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Når forhandlingerne er slut og den nye regering træder sammen, er der brug for, at de bruger de første 100 dage fornuftigt og effektivt – og med et tydeligt grønt fokus.

Temadebat: Ønsker til ny klima-, energi- og forsyningsministers første 100 dage

Regeringsforhandlingerne er i fuld gang. Men uanset hvilken bogstavssammensætning den nye regering vil bestå af, så vil nogle af de mest presserende emner være at finde i energi-, forsynings- og klimapolitikken.

Den nye minister på områderne får travlt, men hvor skal der prioriteres i de første 100 dage? Det spørger Altinget om i denne temadebat.

Debatpanelet kan findes her.

Om Altingets temadebatter:

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Altinget bringer kun debatindlæg, som udelukkende er skrevet til Altinget.

Har du lyst til at bidrage til debatten, er du velkommen til at sende dit indlæg til debatredaktør Caroline Boas

Det er vores anbefaling fra Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI) at den kommende regering sætter den grønne omstilling i førersædet og laver en langsigtet og helhedsorienteret plan for, hvordan vi kommer i mål med klimamålene.

For selvom vi på mange områder også har brug for handling nu og her, som mange aktører påpeger, så er det vigtigt, at nye tiltag også reelt understøtter de langsigtede klimamål. Og her er der ikke noget quick-fix, og det giver heller ikke mening at håbe på hockeystaven.

Det kræver planer – og det kræver sammenhæng.

Eksempelvis styrker vi den grønne omstilling, ved at skabe et mere robust energisystem. Og vi styrker indsatsen ved at indtænke effekter og sammenhænge mellem energi, vand, spildevand, byggeri og transport. Det vi kalder sektorkobling.

Derfor skal regeringens nye plan gå på tværs af ministerier og styrelser. Ved at tænke i sektorkobling og dermed udnytte og samtænke de forskellige forsyningssektorer, kan vi lave løsninger, der spiller sammen, og gennem denne synergi mindske det samlede energiforbrug og udledningen af klimaskadelige emissioner.

Mere robust energisystem

Energi og den underliggende infrastruktur spiller en afgørende rolle i den grønne omstilling. Det kan og skal vi blive endnu bedre til at håndtere i fremtiden, end vi gør i dag. Det kræver, at vi optimerer både selve systemet og brugen af det, så vi i fremtiden benytter de rigtige energikilder på de rigtige tidspunkter og på de rigtige steder.

Ved at tænke det hele sammen får vi et mere robust energisystem, vi får en mere grøn forsyningssektor, og vi får en positiv afledt effekt i form af en øget forsyningssikkerhed

Henrik Garver og Klaus Winther Ringgaard

Skal systemet optimeres, er det vigtigt, at en styrkelse af elnettet prioriteres højt, da det udgør selve rygraden i energisystemet – og i fremtiden i endnu højere grad end i dag, i takt med, at vi ser en øget elektrificering af samfundet.

Men igen er det vigtigt at tænke bredt: Hvor skal vind- sol- eller biogasanlæg placeres, så de både kan producere strøm bedst muligt, men samtidigt er tæt på forbruget? Skal de kombineres med Power-to-X-anlæg? Hvordan styrer vi integrationen på tværs af landegrænser? Og hvad med overskudsvarmen? Kan den bruges direkte i industrien eller kobles på fjernvarmenettet?

Ved at tænke det hele sammen får vi et mere robust energisystem, vi får en mere grøn forsyningssektor, og vi får en positiv afledt effekt i form af en øget forsyningssikkerhed.

Derudover er der brug for, at vi styrker både energibesparelser og energieffektivisering fordi det også understøtter et mere robust VE-baseret energisystem, og hele byggesektoren er derfor endnu et område, der bør tænkes ind i strategien.

Der er brug for lovgivning og ambitiøse grønne rammebetingelser, når fremtidens bygninger skal opføres, så vi sikrer os, at de spiller ind i den samlede plan.

Opgør med silotænkningen

Skal vi i mål med den grønne omstilling og høste gevinsterne ved en høj grad af sektorkobling, er der altså et grundlæggende behov for et opgør med politikernes, embedsværkets – og i virkeligheden også virksomhedernes – traditionelle måde at tænke energipolitik på.

Energipolitik er også infrastruktur-, miljø- og sikkerhedspolitik, og derfor må og skal den nye regering gøre op med silotænkning og rette deres fokus bredt på tværs af sektorer og forsyningsarter. Og det arbejde skal sættes i gang i løbet af de første 100 dage, så vi allerede i denne valgperiode kan se de konkrete indsatser, der følger af planen, blive sat i gang.

Foruden ønsket om en langsigtet plan med fokus på sektorkobling, så håber FRI, at regeringen også vil præsentere en ny vandsektorlov samt prioritere løsninger på den arbejdskraftmangel, der i dag er med til at bremse den grønne omstilling.

Læs også

Og lige på den anden side af de 100 dage ligger fortsat et stort arbejde med Klimatilpasning med mere.

Der er nok at se til.

Så, kære regering, selvom klimaudfordringerne ikke bliver løst i de første 100 dage af jeres regeringsperiode, så husk at starte godt, smart og grønt, med en langsigtet og helhedsorienteret plan for, hvordan vi kommer i mål med klimamålene, blandt andet gennem sektorkobling!

God forberedelse betaler sig.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Garver

Adm. direktør, Foreningen af Rådgivende Ingeniører 2008-, formand for European Economic Environment Committee i Efca
MBA (CBS 2008), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2000), MA i Afrikaområdestudier (Københavns Uni. 1999)

Klaus Winther Ringgaard

Direktør for energidivisionen, Cowi, formand for Energiudvalget i Foreningen af Rådgivende Ingeniører
civilingeniør (DTU 2014)

0:000:00