Garvet departementschef forlader Slotsholmen

TOPSKIFTE: Departementschef i Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Thomas Egebo indtager direktørstolen i Energinet og vil derfor for første gang siden 2001 ikke være i toppen af et departement. 

Ny direktør i Energinet Thomas Egebo (i midten) sammen med tidligere Energi- og Klimaminister Connie Hedegaard (til venstre) og prorektor for Københavns Universitet Lykke Friis.
Ny direktør i Energinet Thomas Egebo (i midten) sammen med tidligere Energi- og Klimaminister Connie Hedegaard (til venstre) og prorektor for Københavns Universitet Lykke Friis.Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Emil Dyrby

Efter godt 16 år som departementschef i skiftende ministerier har Thomas Egebo besluttet at skifte de vante ministerielle rammer ud med noget lidt andet. Han starter nemlig som direktør i det offentligt ejede selskab Energinet med tiltrædelse senest 1. maj 2018. 

Det skriver Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet i en pressemeddelelse.

Bestyrelsesformand i Energinet Lars Barfoed lagde i begyndelsen af jagten på en ny direktør vægt på, at det skulle være en erfaren leder med forståelse for selskabets aktiviteter.

Den profil passer Thomas Egebo rigtig godt. Han har nemlig været departementschef i Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet siden 2011 og i det daværende Klima- og Energiministerium siden 2007. Før det var han departementschef i det daværende Trafikministerium fra 2001 til 2005, hvilket giver ham mere end 16 år som absolut topchef i det offentlige. 

Thomas Egebo er en enorm kapacitet på sit felt.

Lars Christian Lilleholt
Energi-, Klima- og Forsyningsminister

"Thomas Egebo er en enorm kapacitet på sit felt. Han har stået i spidsen som departementschef fra ministeriets tilblivelse i 2007 og har med sin skarpe faglighed og stærke lederkompetencer sat et markant og blivende aftryk på ministeriet. Jeg har været meget glad for vores samarbejde og er sikker på, at Energinet med Thomas Egebo har valgt den helt rigtige mand til posten," siger Energi-, Forsynings- og Klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) i pressemeddelelsen.

Selv understreger Egebo, at han har set det som et privilegium at have været departementschef i så mange år, men at han også glæder sig til at stå i spidsen for det, han kalder en af de mest spændende virksomheder i Danmark:

"Jeg har haft nogle fantastisk gode år som departementschef i centraladministrationen, hvor jeg har fået lov at prøve kræfter med lidt af hvert. Jeg er især stolt over at have bidraget til at gøre Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet til det professionelle og leveringsdygtige ministerium, det er i dag. Det har været et privilegium at være øverste chef for så kompetente og engagerede medarbejdere. Jeg glæder mig til nu at skulle stå i spidsen for en af de vigtigste og mest spændende virksomheder i Danmark," udtaler han ifølge pressemeddelelsen.

Egebo er uddannet økonom fra Københavns Universitet i 1988 og kom direkte ud i en stilling som junioradministrator i OECD.

Et generationsskifte
Han kommer til at erstatte Peder Østermark Andreasen, der offentliggjorde sin fratræden sidst i 2017 som led i et generationsskifte. Han har siddet på posten siden etableringen af Energinet i 2005, men ønskede ifølge Energinet altså at give stafetten videre til nye kræfter. 

Om Peder Østermark Andreasens farvel kunne bestyrelsesformand Lars Barfoed kun takke for et godt samarbejde:

"Peder Ø. Andreasen er en fremragende direktør for Energinet. Vi har et rigtig godt samarbejde, og jeg er ked af, at vi ikke får længere tid sammen. Men jeg glæder mig over, at vi i fællesskab kan sikre et godt generationsskifte, hvor vi holder fast i alt det gode, der er skabt i Energinet med Peder i spidsen som administrerende direktør," udtaler bestyrelsesformand Lars Barfoed i forbindelse med Østermark Andreasens fratrædelse. 

Energinet er et selvstændig offentlig virksomhed, der er ejet af Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet og tæller i alt omkring 1.200 medarbejdere. Den har til opgave at forvalte samfundskritisk energiinfrastruktur og sikre et velfungerende markeder for el og gas. 

Dokumentation

Blå bog: Thomas Egebo

2015: Departementschef i Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet
2011: Departementschef i Klima-, Energi- og Bygningsministeriet
2007: Departementschef i Klima- og Energiministeriet
2005-2007: Departementschef i Transport- og Energiministeriet
2001-2005: Departementschef i Trafikministeriet
1996-2001: Afdelingschef i Finansministeriet
1995-1996: Principal Administrator, International Trade and investment Division, Economics Department, OECD
1993-1995: Kontorchef i Finansministeriet 
1991-1993: Administrator, Denmark-Sweden Desk, Economics Department, OECD
1989-1991: Administrator, Economics Prospects Division Economics Department, OECD
1989: Junior Administrator, Multinational Enterprises Capital Movements and Services Division, Directorate for Financial, Fiscal and Enterprise Affairs, OECD
1988-1989: Junior Administrator, Econometric Unit, Economics Department, OECD

Kilde: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)

Peder Østermark Andreasen

Bestyrelsesformand, Energy Cluster Denmark
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1980)

Thomas Egebo

Adm. direktør, Energinet
cand.polit. (Københavns Uni. 1988)

0:000:00