Grøn skattereform uden Enhedslisten: ”Aftalen er et kæmpe tilbageskridt for den grønne omstilling”

AFTALE: Efter lynforhandlinger er en grøn skatteaftale faldet på plads. Den bliver uden Enhedslisten, der forlod forhandlingerne, fordi regeringen har valgt at udskyde beslutningen om en CO2-afgift.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Enhedslisten var ikke med da regeringen, SF, Radikale, Konservative og Venstre tirsdag eftermiddag præsenterede en ny grøn skatteaftale. 

Aftalen er nemlig slet ikke så grøn, lyder det fra Enhedslisten i en pressemeddelelse. 

Det skyldes ifølge regeringens ellers normale støtteparti, at S-regeringen har valgt at udskyde beslutningen om en CO2-afgift og stadig ikke vil give nogen garanti for, at der senere vil komme en ensartet afgift, som omfatter alle sektorer. 

En ensartet CO2-afgift er ellers blevet anbefalet af en lang række eksperter, heriblandt Klimarådet. 

"Det er et kæmpe tilbageskridt for den grønne omstilling at udskyde beslutningen om en ensartet CO2-afgift mange år frem i tiden. Regeringen og partierne bag aftalen har syltet beslutningen om den nødvendige CO2-afgift," siger Enhedslistens klimaordfører, Mai Villadsen. 

Aftale ringere end udspil
Hun er skuffet over, at SF og Radikale er med i aftalen. 

"CO2-afgiften er det vigtigste redskab ifølge nærmest alle eksperter, men nu har regeringen fået selv partier som Radikale og SF med på at parkere beslutningen i flere år. Det er virkelig skuffende," siger Villadsen.

Ifølge Enhedslisten er aftalen endt med at blive "ringere, end det udspil regeringen selv lagde frem, og det var i forvejen rigtig skidt".

Mai Villadsen fortæller, at aftalen godt nok lader energiafgifterne stige for nogle dele af erhvervslivet, men holder hånden over landbruget og skruer op for støtten til industrien.

Med aftalen mener Enhedslisten, at de øvrige partier godtager regeringens såkaldte hockeystav, hvor man vil vente med at finde de nødvendige CO2-reduktioner til senere.

"Det er et enormt klimasvigt," siger Mai Villadsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00