Analyse af 
Morten Øyen

Klima er de blås akilleshæl, men sætter Mette Frederiksen i et dilemma

I vælgernes øjne er en socialdemokratisk ledet regering klart bedre på klima end en borgerlig, men godt tre år med brede klimaaftaler med de blå har taget konflikten ud af temaet. Den første statsministerdebat viste, at det kan blive en udfordring for Frederiksen i valgkampen.

Mette Frederiksen (S) på vej ind til DR's debat mellem statsministerkandidaterne søndag aften.
Mette Frederiksen (S) på vej ind til DR's debat mellem statsministerkandidaterne søndag aften.Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Søndagens møde mellem statsministerkandidaterne viste et interessant optrin, da den timelange debat nåede til klima.

Her var det pludselig de blå bejlere, Jakob Ellemann-Jensen (V) og Søren Pape Poulsen (K), som med stolthed henviste til denne valgperiodes resultater, mens den siddende socialdemokratiske statsminister, Mette Frederiksen, måtte ud i farvandet for fremtidige regeringsdannelser for at finde ammunition.

Det er kun kultur og social ulighed, som vælgerne mener, at en blå regering er dårligere til at håndtere end miljø og klima.

Morten Øyen
Klimaredaktør

”Der bliver jo nødt til at være nogle områder, hvor jeres parlamentariske grundlag skal have indflydelse. Det tror jeg bliver på klimaområdet,” sagde Mette Frederiksen med henvisning til en potentiel VK-regering byggende på mandaterne fra Nye Borgerlige og Liberal Alliance, der ikke er med i klimaloven.

0:000:00