Debat

Mads Strange: Venstrefløjen har altid hadet fremskridt i den grønne omstilling

Når venstrefløjen ikke jubler over gode nyheder om den grønne omstilling, skyldes det, at klimapolitik og kapitalismekritik aldrig har været adskilt for dem, skriver Mads Strange (LA).

I virkeligheden handler det ikke om, at venstrefløjen ikke ønsker at fejre sine sejre lige netop på klimaområdet. Det skyldes snarere, at de slet ikke ser det som en sejr, når det ikke er deres foretrukne metode, der opnår resultaterne, skriver Mads Strange.
I virkeligheden handler det ikke om, at venstrefløjen ikke ønsker at fejre sine sejre lige netop på klimaområdet. Det skyldes snarere, at de slet ikke ser det som en sejr, når det ikke er deres foretrukne metode, der opnår resultaterne, skriver Mads Strange.Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Mads Strange
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Da det for nyligt kom frem, at Danmark allerede er tæt på at nå 2030-målet om en 70 procent-reduktion af vores CO2-udledning, var der ikke mange positive bemærkninger at finde hos den danske venstrefløj.

Hvis ikke, der var tale om total tavshed, var der besynderlige meldinger som fra Enhedslistens Søren Egge Rasmussen, hvor ordvalget mere lød som om, at der var tale om tilbageskridt.

Martin Lidegaard (R) mente, at der blot var tale om, at nogen havde ændret i Klimaministeriets excel-ark. 

Normalt elsker politikere ellers at fejre deres sejre og resultater. Men lige når det gælder venstrefløjen og klimapolitik, bliver den tendens på mystisk vis sat ud af kraft.

Det gælder ikke kun, når vi i Danmark er et mulehår fra at nå vores 2030-mål.

CO2-udledningen falder trods vækst

I mange højindkomstlande har man formået at lave den famøse frakobling, hvorved CO2-udledningen falder, mens økonomien stadig vokser. En fremragende nyhed, skulle man mene. 

Der har været markante prisfald på vedvarende energiformer. I flere lande, herunder USA, har man år efter år formået at skabe den såkaldte dematerialisering, så man i dag bruger mindre metal, tømmer, vand, papir og energi, samtidig med at den økonomiske aktivitet buldrer derud af.

Men jeg har endnu til gode at se en venstrefløjspolitiker fejre nogle af disse enorme fremskridt.

Læs også

Jeg ved ikke, om de tror, at fejring af fremskridt er ensbetydende med, at man stopper med at arbejde videre for den grønne omstilling. At man fjerner yderligere ambitioner, fordi det går godt med nogle delelementer. 

Men jeg tror, tendensen udspringer af, at det kan være svært at erkende alle de gode nyheder om klimaet, hvis man har bygget sin klimapolitik op omkring, at det hele går for langsomt, og at vi er på en klimapolitisk katastrofekurs.

Venstrefløjens klimapolitik signalerer et opgør

For i virkeligheden skyldes venstrefløjens tavshed jo nok, at klimapolitik altid har handlet om mere end bare klimapolitik.

Det ser vi i venstrefløjens spirende degrowth-bevægelse, der bruger klimaforandringerne som løftestang for at tage et opgør med kapitalisme. Man ser det i det nye fokus på industripolitik, hvor rigtig grøn omstilling helst skal ske gennem central planlægning og statslig regulering.

Venstrefløjen burde komme i gang med at anerkende fremskridtene i den grønne omstilling.

Mads Strange (LA)
Kandidat til Europa-Parlamentet

En sjov udvikling kan man også se på brugen af ord som henholdsvis klima og socialisme i engelsksprogede bøger.

Da brugen af "socialisme" og andre relaterede ord raslede ned, steg populariteten af "klimakrise" enormt.

Selvom det ikke nødvendigvis er bevis på en trojansk hest, giver det os i hvert fald et fingerpeg om, at visse venstreorienterede maskerer socialisme som klimahandling.  

Så i virkeligheden handler det ikke om, at venstrefløjen ikke ønsker at fejre sine sejre lige netop på klimaområdet. Det skyldes snarere, at de slet ikke ser det som en sejr, når det ikke er deres foretrukne metode, der opnår resultaterne. 

Jeg synes, at venstrefløjen burde komme i gang med at anerkende fremskridtene i den grønne omstilling. Måske ville det også medføre en erkendelse af, at en kapitalistisk markedsøkonomi er forudsætningen for en grøn omstilling, og at økonomisk vækst er løsningen på klimaforandringerne.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mads Strange

Politisk rådgiver, Liberal Alliance
b.sc.pol. (Københavns Universitet)

Søren Egge Rasmussen

MF (EL)
Tømrer (Frode Nielsens Tømrer og Snedkerforretning 1990), økologisk landmand (Den Økologiske Landbrugsskole 2002)

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024