Professor vil bevare den danske affaldsmodel: Hvile-i-sig-selv-princippet har sikret stabile priser og effektivitet

Fredag skal Folketinget stemme om at konkurrenceudsætte den danske affaldsforbrændingssektor. Det vil være både en unødvendig og risikabel løsning, skriver Brian Vad Mathiesen.

Vi kan hjælpe Europa med at løse affaldsudfordringerne ved at opretholde vores kapacitet indtil anlæggene alligevel skal skrottes og bidrage til forsyningssikkerheden, skriver professor Brian Vad Mathiesen.
Vi kan hjælpe Europa med at løse affaldsudfordringerne ved at opretholde vores kapacitet indtil anlæggene alligevel skal skrottes og bidrage til forsyningssikkerheden, skriver professor Brian Vad Mathiesen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Brian Vad Mathiesen

Den danske affaldsforbrændingssektor står over for en kontroversiel lovændring om konkurrenceudsættelse. Dette forslag har med rette vakt bekymring fra blandt andre Klimarådet og Concito.

I en tid med fortsat energikrise, en klimakrise og et behov for stabile priser i vores forsyningssektor er timingen af lovforslaget problematisk.

Selvom det er fornuftigt at afvikle dansk overkapacitet gradvist over tid, bør det ikke ske, før den tekniske levetid af anlæggene er ved at være slut.

Brian Vad Mathiesen
Professor i energiplanlægning, Aalborg Universitet

Genanvendelsen er steget de senere år og den pt. høje kapacitet skyldes de centrale myndigheders godkendelser.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024