Debat

RealMæglerne: Grøn bolighandel skal skrives ind i klimaloven

Vi skal opsætte klimastandarder for bolighandel i klimaloven. Der ligger et kæmpe potentiale i at sætte ind, når boliger skifter ejer. 20 procent af boligejerne ønsker nemlig en grøn bolighandel, og 40 procent det samlede energiforbrug i Danmark kommer fra bygninger, skriver Preben Merrild Angelo.

Gør
det lovpligtigt og attraktivt for banker at udbyde klimalån, der er øremærket
til konkrete energiforbedringer med dokumenteret effekt for klimaet, og som
tjener sig selv hjem,&nbsp;skriver<i> </i>Preben Merrild Angelo.
Gør det lovpligtigt og attraktivt for banker at udbyde klimalån, der er øremærket til konkrete energiforbedringer med dokumenteret effekt for klimaet, og som tjener sig selv hjem, skriver Preben Merrild Angelo.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Forestil dig en bolighandel, der er så gennemsigtig, at sælger og køber allerede i handlen kan se, hvordan en bolig kan løftes fra energimærke G til energimærke A. Og forestil dig, at banken, allerede når ejerboligen skifter hænder, står klar med et favorabelt klimalån, der kan hjælpe med at finansiere energiforbedringer i boligen og vise, hvor hurtigt, at energibesparelsen har tjent finansieringen hjem.

Alene i Danmark er der 1,1 millioner parcelhuse.

Både i 2020 og 2021 blev der handlet over 100.000 ejerboliger i Danmark. Og det er i valget, at vi sammen kan gøre en forskel for klimaet. Klimahensyn er et tilvalg.

Bankerne skal udbyde klimalån

Når vi køber eller sælger en bolig, kan vi tage det grønne valg, fordi ejerboliger ses i et langsigtet perspektiv.

I klimahandlingsplan 2020 indgik der sektorstrategier for ”væsentlige sektorer” som landbrug, transport, energi, byggeri og industri.

Men hvor er boligmarkedet henne i planerne?

Ved at indføje en ambition for boligmarkedet i Danmark i klimaloven er det ikke kun byggeriet, men også den eksisterende boligmasse, der fokuseres på

Preben Merrild Angelo
Direktør for RealMæglerne

Beregninger viser, at boliger stiger med op til 125.000 kroner i værdi for hvert trin, de flyttes op i energimærket. Det er win-win for dig, mig og klimaet.

Løsningen er lige for. Tænk grøn bolighandel ind i klimaloven, og opsæt nogle klimastandarder for bolighandel. Støt boligejerne i selv at optimere den eksisterende boligmasse, så der ikke kun rives ned og bygges op.

Gør det lovpligtigt og attraktivt for banker at udbyde klimalån, der er øremærket til konkrete energiforbedringer med dokumenteret effekt for klimaet, og som tjener sig selv hjem.

Man kunne med fordel kigge på hele rejsen for boligejerne, og ikke kun på tilskud til udskiftning af oliefyr, som kræver snirklede tilskudsansøgninger, der skal oprettes via hjemmesider, hvor man sidder i kø i timevis og måske eller måske ikke er blandt de heldige.

Fokus på den eksisterende boligmasse

Vi ved, at energiforbrug i bygninger udgør næsten 40 procent af det samlede energiforbrug i Danmark.

Samtidig ved vi, at 20 procent af boligejerne ønsker en grøn bolighandel, når de køber og sælger. Det viser en undersøgelse, som RealMæglerne nyligt har gennemført hos Voxmeter.

På RealMæglernes hjemmeside findes en klimaberegner, der ved hjælp af energimærket kan vise de mest rentable energiforbedringer i boligen, og hvornår investeringen er tjent hjem og begynder at give overskud. Den er, siden den blev lanceret sidste år blevet vist 7,2 millioner gange. Boligejerne er klimabevidste og ønsker den grønne vej.

Ifølge klimaloven har Danmark som mål at reducere udledningen af drivhusgasser frem mod 2030 med 70 procent i forhold til 1990. Og vi skal være klimaneutrale senest i 2050.

Klimaloven er suppleret af handlingsplaner, der skal sikre klimahandling på kort sigt. Ved at indføje en ambition for boligmarkedet i Danmark i klimaloven er det ikke kun byggeriet, men også den eksisterende boligmasse, der fokuseres på. Og det giver handling på kort sigt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024