SF: Fald i eksport af energiteknologi er faresignal

GRØN EKSPORT: Sidste år faldt Danmarks eksport af energiteknologi- og udstyr med 10,8 procent, mens eksporten i EU15-landene steg. SF kritiserer regeringen for ikke at gøre nok.
Fakta

I 2010 eksporterede Danmark energiteknologi og -udstyr for en værdi af 52,2 mia. kr. Det er et fald på 10,8 pct. i forhold til 2009, hvor eksporten var 58,5 mia. kr. Det viser nye tal, som Energistyrelsen offentliggør i samarbejde med Erhvervs- og Byggestyrelsen og DI Energibranchen. Samtidig steg den øvrige danske vareeksport med 12 pct. fra 2009 til 2010. Dermed faldt energiteknologieksportens andel af den samlede danske eksport af varer fra 11,7 pct. i 2009 til 9,5 pct. i 2010.
I samme periode øgedes EU15-landenes eksport af energiteknologi med 12 pct. og importen med 13,2 pct.


Kilde: Energistyrelsen

10,8 procent. Så stort var faldet i Danmarks eksport af energiteknologi- og udstyr fra 2009 til 2010. SF mener ikke, at faldet ikke kan forklares med den økonomiske krise, da EU15-landenes eksport af energiteknologi steg i samme periode. Samtidig steg Danmarks øvrige vareeksport med 12 procent.
Faldet er et resultat af regeringens manglende satsning på området, lyder det fra SF, som efterlyser klare mål og rammer for de næste ti år.
"Jeg vil opfordre regeringen til at komme op i tempo og frigøre sig fra DF’s modstand mod at øge investeringerne i energibesparelser og vedvarende energi, så vi kan få lagt en virkelig fremsynet politik for de næste 10 år - med sigtepunkter videre til 2030," siger SF's klima- og energiordfører, Anne Grete Holmsgaard, i en pressemeddelelse. Hun efterlyser samtidig en satsning på et stærkt hjemmemarked, der kan fungere som udstillingsvindue for eksportvirksomhederne.

Friis: Fremtiden tegner lyst
Selvom SF mener, at eksportfaldet er et klart faresignal, er klima- og energiminister Lykke Friis (V) anderledes fortrøstningsfuld:
"Den store tilbagegang i eksporten af energiteknologi er naturligvis skuffende, men der er en voldsom efterspørgsel efter grønne løsninger, så fremtiden tegner generelt lys for branchen. Regeringen har øget de offentlige tilskud til energiteknologisk forskning markant, og vi har med Energistrategi 2050 fremlagt en køreplan for Danmarks vej til uafhængighed af fossile brændsler," siger hun i en pressemeddelelse. Samtidig påpeger hun, at Danmark forsat er EU's relativt største eksportør af energiteknologi, når man ser på energiteknologiens andel af den samlede vareeksport.

0:000:00