Sønderborg på vej mod CO2-nullet

CO2-NEUTRAL: Det var en dag i CO2-reduktionens tegn, da landets miljø- og klimajournalister under overskriften "Vejen mod nullet" var inviteret til Sønderborg for med egne øjne at se, hvordan kommunen arbejder hen imod at blive CO2-neutral i 2029.
Loftet i Diamanten, der er et nyrenoveret kultur- og idrætscenter på Als. Centret har et energiforbrug på kun 50 procent af normale nybyggede haller. Elektriciteten kommer fra solceller på taget, og et avanceret ventilationssystem genbruger varmen og sikrer energirigtig køling af bygningen.
Loftet i Diamanten, der er et nyrenoveret kultur- og idrætscenter på Als. Centret har et energiforbrug på kun 50 procent af normale nybyggede haller. Elektriciteten kommer fra solceller på taget, og et avanceret ventilationssystem genbruger varmen og sikrer energirigtig køling af bygningen. Foto: Anne Burlund/Altinget.dk
Anne Burlund

Vi skal have indført nogle skrappere standarder for for eksempel energiforbrug i beboelse, og vi skal have skabt et bedre incitament for at investere i energieffektivitet eksempelvis gennem subsidier og skattefordele.

Ole Daugbjerg
Kommunikationsdirektør i Danfoss
Fakta

HVAD ER PROJECTZERO?

ProjectZero er visionen om at gøre Sønderborg CO2-neutral inden for de næste 20 år. Med ProjectZero som lokomotiv vil vi skabe et unikt eksempel på, hvordan bæredygtighed og Business kan gå hånd i hånd.

ProjectZeros vision er at skabe ENERGY SHOWCASE SØNDERBORG. Gennem læring, holdningsbearbejdning, byudvikling, nye boligkoncepter og erhvervsudvikling sætter Sønderborg fokus på bæredygtig energiforsyning og energianvendelse.

Sønderborg skal være verdens førende eksempel på, hvordan en stærk lokal vilje og et samarbejde mellem borgere, virksomheder, eksperter og offentlige institutioner kan skabe dynamisk og bæredygtig vækst.


Kilde: www.projectzero.dk
Biogas- og solcelleanlæg, intelligente varmepumper, geotermiske boringer og et hus, der producerer mere energi, end det forbruger. Når det gælder innovation og handlekraft for at mindske CO2-udslippet og bidrage til vækst, ligger Sønderborg ikke på den lade side.

Visionen er enkel, og løsningerne ligger lige for. Gennem energieffektiviseringer vil kommunen reducere sit energiforbrug med 40 procent, omstille til lokal vedvarende energi og skabe et af verdens første intelligente, dynamiske energisystemer.

Sønderborg Kommune indgår i ProjectZero, der er et offentligt-privat partnerskab mellem virksomheder, borgere, læringsinstitutioner og kommunen. Formålet er at gøre Sønderborg-området CO2-neutralt senest i 2029 og dermed til en rollemodel for andre byer.

Vækst og grønne jobs
Peter Rathje, der er administrerende direktør i ProjectZero, er stor fortaler for det, han kalder "House of Science" - idéen om, at der skal være en "grøn tråd" i læringen og miljø- og klimaforståelse fra vuggestue til ph.d. ProjectZero har, udover at bidrage til at dæmme op for klimaproblemerne, også et andet formål:

0:000:00