Debat

Sønderborgs borgmester: Det er i kommunerne, at mange klimatiltag for alvor kan få medvind

Mange klimatiltag skal udføres i samarbejde med andre aktører for at nå de bedste gevinster. Det kan ske lokalt, hvor vi er tæt på hinanden. Det er i hvert fald erfaringen fra Sønderborg Kommune, skriver Erik Lauritzen (S).

Vi kan ikke tvinge folk
til at vælge elbil, men vi kan være med til at gøre det nemt at skifte til el
ved at have nok ladestandere rundt om i hele kommunen. En del af dem er
allerede skudt op eller er på vej, skriver Erik Lauritzen (S).
Vi kan ikke tvinge folk til at vælge elbil, men vi kan være med til at gøre det nemt at skifte til el ved at have nok ladestandere rundt om i hele kommunen. En del af dem er allerede skudt op eller er på vej, skriver Erik Lauritzen (S).Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Erik Lauritzen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den kommunale økonomi er presset, men uanset hvilket pres økonomien står over for, så må der ikke spares på de klimatiltag, vi gør i kommunerne.

Det handler om at tage ansvar for at være en del af klimakampen og gøre vores til, at vi mindsker aftrykket på klimaet, så Sønderborg Kommune er et godt sted at leve og bo. Nu, men også i fremtiden.

Det er også den ambition, vi har i hele Sønderborg-området, hvor den grønne omstilling – mest defineret gennem arbejdet i ProjectZero, altså rejsen mod CO2-nullet i 2029 – er blevet vores grønne DNA.

Det går den rigtige vej for Sønderborg-områdets mål om, at hele kommunens energiforbrug skal være CO2-neutralt i 2029.

Sidste år nedbragte området udledningen med yderligere 10.000 ton, og Sønderborg-området udleder dermed 400.000 færre ton CO2 end i 2007. Dermed er områdets udledning siden 2007, hvor ProjectZero blev født, reduceret med 57 procent.

Læs også

Grøn musketered

ProjectZero er et offentligt-privat partnerskab, som Sønderborg Kommune, virksomheder, institutioner, uddannelser, foreninger, borgere og mange flere er en del af.

Alle ”medlemmer” har svoret en musketered, og jeg er stolt over, at vi er nået så langt. Det viser på fornemste vis, hvor gode vi er til at stå sammen og arbejde på tværs i Sønderborg-området, når det gælder.

Om det er i huset, supermarkedet, eller i en virksomhed, så er de klimarigtige løsninger i brug, og dermed har vi skabt et stort, levende demonstratorium. 

Erik Lauritzen
Borgmester (S), Sønderborg Kommune

Det kan også ses hos borgerne, der over en bred kamp har taget zero-tanken til sig.

I de første år skete det meget i forhold til at energirenovere egne huse, og nu er sønderborgerne hurtige til at yde en indsats mod fossile brændstoffer hjemme. Ikke færre end 847 skrottede sidste år gasfyret, mens 108 skiftede deres oliefyr ud.

Samtidig er klimainvesteringerne også pengene værd. Måske ikke direkte til kommunekassen en til en, men indsatsen har sikret fremgang i vores del af landet.

I Sønderborg-området har vi skabt mindst 900 grønne job de seneste år, og det har vi, fordi vores offentlige-private partnerskab skaber vækst og arbejdspladser.

Det sker, fordi områdets virksomheder kan demonstrere konkrete klimaløsninger, der kan bruges i hele verden. Om det er i huset, i supermarkedet, i boligforeningen eller i en virksomhed, så er de klimarigtige løsninger i brug, og dermed har vi skabt et stort, levende demonstratorium.

Det sikrer eksport til virksomhederne, og dermed kommer der klimakroner tilbage til området.

Læs også

Lokal medvind

Samtidig har den vedvarende jagt på grøn omstilling gennem ProjectZero smittet af på en lang række, andre bæredygtige dagsordener lokalt.

Det gælder både på tiltag i forhold til biodiversitet, lokale fødevarer, tiltag for at sikre et bedre vandmiljø, Center for Verdensmål og meget mere. Vi er som kommune med til at skabe en fælles forståelse for, at vi sammen kan yde en klimaindsats.

Vi er ikke i mål, og der er et par områder vi i kommunerne skal have mere fokus på. I Sønderborg Kommune er vi for eksempel bagud på udledningen fra personbiler, som er steget to procent. Det skyldes blandt andet, at i Sønderborg-området udgjorde elbiler kun tre procent af bilparken, mens landsgennemsnittet lå på fire.

Kommunen skal spille en væsentlig, måske også en afgørende rolle i klimaindsatsen, for det er i kommunerne, at rigtig mange klimatiltag kan få medvind. 

Erik Lauritzen
Borgmester (S), Sønderborg Kommune

Vi kan ikke tvinge folk til at vælge elbil, men vi kan være med til at gøre det nemt at skifte til el ved at have nok ladestandere rundt om i hele kommunen.

En del af dem er allerede skudt op eller er på vej. Både fra private, og i øjeblikket har kommunen cirka 50 nye ladestandere i udbud. De forventes at stå klar i foråret 2024.

Sideløbende arbejder områdets varme- og forsyningsselskaber på en omlægning af energisystemet, der skal være med til at nedbringe energiforbruget og fjerne CO2-udledningen.

Samtidig skal Sønderborg-området producere mere grøn energi i form af biogas, vind, sol og bæredygtige brændstoffer fra et nyt Power-to-X anlæg. Også her er vi godt i gang i tæt samarbejde med relevante samarbejdspartnere.

Så kommunen skal spille en væsentlig, måske også en afgørende rolle i klimaindsatsen, for det er i kommunerne, at rigtig mange klimatiltag kan få medvind.

Men det vil ofte ikke kunne ske ved at stå alene, for mange af tiltagene og indsatserne skal ske i samarbejde med andre aktører for at nå de bedste gevinster. Og det kan ske lokalt, hvor vi er tæt på hinanden i kommunerne. Det er i hvert fald erfaringen fra Sønderborg Kommune.

Temadebat

Er kommunernes klimapolitik gal eller genial?

Lokal klimapolitik fylder mere og mere i de danske kommuner. Men er de mange grønne tiltag investeringerne værd, når det kommer til at opnå de nationale og internationale klimamål? Eller bliver de blot dyr symbolpolitik? Det stiller Altinget skarpt på i ny temadebat.

Læs mere om debatten og se panelet af aktører her.

Om temadebatter:

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ønsker man at deltage i debatten, kan der skrives til debatredaktør Jeppe Højberg Sørensen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Lauritzen

Borgmester (S), Sønderborg Kommune
lærer (1996), landmand (1984)









0:000:00