Debat

Studerende: Pape og Ellemanns mangel på konkret klimapolitik fører deres kernevælgere bag lyset

Udsigten til nye EU-regler vil utvivlsomt betyde markante forandringer for Søren og Jakobs kernevælgere, skriver Andreas Stokkendal.

Reduktioner kommer ikke uden om den animalske produktion eller privatbilismen – det er EU-kravenes omfang for store til at undgå, skriver Andreas Stokkendal.
Reduktioner kommer ikke uden om den animalske produktion eller privatbilismen – det er EU-kravenes omfang for store til at undgå, skriver Andreas Stokkendal.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Statsministerdebatten i søndags glimrede ved de borgerlige kandidaters mangel på konkret klimapolitik. For udsigten til nye EU-regler kan tvinge dem til at reducere udledningerne fra landbrug og transport.

Det må give anledning til hovedpine i de to partier, der traditionelt værner om landbrugets og privatbilismens ret til bekymringsfrie udledninger.

Reglerne vil få enorm betydning for landmænd og danskere, der er afhængige af bilen til hverdag. V og K’s larmende tavshed er et markant svigt - ikke mindst af deres vælgere.

Klimarådet berettede 28. august, at nye målsætninger for EU's klimapolitik kan tvinge Danmark til at reducere udledningerne fra landbrugs- og transportsektoren med mindst 0,75 millioner ton hvert år frem mod 2030. Det svarer til 60 procent af de reduktioner, Danmark mangler for at opfylde klimaloven.

Med tavsheden tager I jeres vælgere som gidsler

Andreas Stokkendal
Aktiv i Den Grønne Ungdomsbevægelse

Målsætningerne forhandles i efteråret, men det ligner allerede nu, at EU-institutionerne kan enes om de målsætninger, som Klimarådet har beregnet.

Fremtiden var allerede uvis for landmænd og de mange danskere, der er afhængige af bilen til daglig. Landbrug og transport står for mere end halvdelen af de danske CO2-udledninger. De nye EU-krav gør kun fremtiden for sektorerne endnu mere uklar.

Sagen burde være en hjertesag for Venstre og Konservative i den nært forestående valgkamp. Begge partier bryster sig af at repræsentere landmænd og bilejere. Men nu hvor det ser svært ud, glimrer Pape og Ellemann ved deres tavshed – med god grund.

De borgerlige har efterladt klimapolitikken på perronen

De to borgerlige kandidater har nemlig kun tre kort på hånden, hvis de indtager Statsministeriet.

Nummer 1: Gennemgribende reduktioner i landbruget og transporten. De reduktioner kommer ikke uden om den animalske produktion eller privatbilismen – det er EU-kravenes omfang for store til at undgå.

Der findes ingen teknologiske løsninger, der kan hjælpe de desperate partiledere. Det vil utvivlsomt betyde markante forandringer for Søren og Jakobs kernevælgere.

Nummer 2: Gå til EU og kræv målsætningerne lempet. Det vil kræve seriøse indrømmelser til andre EU-lande og desuden er EU's klimapolitik en samlet pakke.

Læs også

Slækker man på reduktionerne et sted, skal de findes et andet sted. Kommissionen vil med al sandsynlighed ikke gå med til at åbne Pandoras æske.

Nummer 3: Undgå at efterleve kravene, betal bøder og bliv udskammet i EU.

Ingen af de tre scenarier er særligt attraktive for de to partilederes statsministerdrømme. Ikke desto mindre er det den barske virkelighed, der venter.

Danmark – og i særdeleshed borgerlige vælgere – har krav på at vide, hvordan V og K vil løse udfordringen. Der findes ingen esser i ærmet. Der er kun bitter klimapolitik tilbage.

Søren og Jakob, jeres tavshed vidner ikke kun om, at I har efterladt klimapolitikken på perronen. Med tavsheden tager I jeres vælgere – og resten af Danmark – som gidsler.

Vinder en af jer statsministerposten, venter der en vanskelig opgave med stor betydning for almindelige danskere. Vil I vise, at I er opgaven værdig, kræver det en politik – også på klimaområdet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024