Topmøde: Europas ledere prøver at undgå åbent skænderi om gaskrisen

Kommissionens energiforslag op til endnu et vanskeligt EU-topmøde er bevidst meget uklart. Det dækker over en dyb uenighed mellem regeringerne, der kan true sammenholdet om sanktioner mod Rusland og støtte til Ukraine.

EU's medlemslande er splittede i spørgsmålet om, hvorvidt man skal gennemtvinge et prisloft over gas.
EU's medlemslande er splittede i spørgsmålet om, hvorvidt man skal gennemtvinge et prisloft over gas.Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

BRUXELLES: Ungarns nationalistiske regeringsleder brugte onsdag sin ganske nyåbnede twitterkonto til at udstille, hvordan sprækkerne i EU begynder at vise sig forud for endnu et topmøde om kontinentets energikrise.

Nye planer denne uge om fælles indkøb af gas ”minder mig om dengang, vi købte vacciner sammen,” skriver Viktor Orban: ”Langsomt og dyrt. Jeg forventer en kæmpe debat om det.”

Den ungarske leder er lige nu den mest højrøstede i sin kritik af et EU, som hans eget parti på plakater i hjemlandets gader beskylder for at ”bombe” ungarsk økonomi via sanktionerne mod Rusland. Orban har endda ringet til EU’s rådsformand, Charles Michel, for at opfordre til afvikling af de økonomiske sanktioner.

Altinget logoKlima
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget klima kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00