Trump vil føre energi- og klimapolitik til gavn for USA

USA: Trump-administrationen vil fokusere på at gøre USA’s energiproduktion større, billigere og mere national. Det vil gavne både fossile og vedvarende energiproducenter.

Rasmus Nielsen

Under Donald Trump bliver USA efter alt at dømme en mindre samarbejdsvillig aktør i FN’s kamp mod de globale klimaforandringer, end præsident Barack Obama har været. Det skriver Mandag Morgen i en analyse af den forestående, amerikanske energi- og klimapolitik.

Trump har således erklæret, at USA slet ikke skal støtte FN’s klimapolitik, men det er langt fra givet, at det kommer så vidt.

Trumps overordnede politiske mål er at skabe fremgang i produktionsindustrierne i USA, hvilket blandt andet skal ske ved at sikre amerikanske virksomheder adgang til billig energi, uanset om det er kul, olie, gas, sol, vind eller atomkraft.

USA skal i henhold til Trump føre den energi- og klimapolitik, der bedst tjener USA’s interesser.

Derfor har han blandt andet gjort sig til fortaler for et stop af al olieimport fra Saudi-Arabien, hvilket har skabt stor nervøsitet i det skrøbelige islamistiske oliediktatur, der har været USA’s strategiske partner siden 1930’erne.

Udnævnelser
Amerikanske miljøorganisationer er stærkt kritiske over for Trumps udpegning af den tidligere Texas-guvernør Rick Perry til ny energiminister og den tidligere statsanklager i Oklahoma Scott Pruitt til leder af den vigtige føderale miljøstyrelse EPA.

Pruitt har været dybt involveret i en række delstaters juridiske kamp mod Obama-administrations Clean Power Plan, som handler om at gennemtvinge CO2-reduktioner på amerikanske kraftværker.

Eftersom Obama ikke har kunnet skaffe flertal for en offensiv klimapolitik gennem Kongressen, har han benyttet sig af dekreter og EPA’s kompetencer til at tvinge en begyndende grøn omstilling i form af vedvarende energi, energieffektiviseringer og andre tiltag igennem i USA.

Under Trumps ledelse vil denne kurs blive radikalt forandret, og fokus vil være på, at EPA ikke skal lægge hindringer i vejen for erhvervslivet på delstatsniveau, skriver altså Mandag Morgen i denne uge.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Donald J. Trump

Fhv. præsident, USA (Republikanerne)
Bachelor i økonomi (Wharton School, Philadelphia, USA 1968)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024