Analyse af 
Thomas Lauritzen

Truslen om krig i Ukraine gør Europas strid om energi endnu sværere at løse

Hvis Rusland lukker for gashanerne på grund af en åben konflikt med Vesten, vil Europa løbe tør på få måneder. Der er ikke gas nok at købe andre steder. Det kan styrke atomkraft-tilhængere som Frankrig og så tvivl om Tysklands nukleare udfasning.

Europæiske ledere som Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, forsøger at finde et kompromis med den russiske leder, Vladimir Putin.
Europæiske ledere som Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, forsøger at finde et kompromis med den russiske leder, Vladimir Putin.Foto: Sputnik Photo Agency/Reuters/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

BRUXELLES: Hvis Rusland gør alvor af at invadere Ukraine og dermed udløse en lavine af hårde vestlige sanktioner, vil det i løbet af kort tid tvinge Europas gasforbrug og industriproduktion ned og potentielt skabe en energikrise på tværs af kontinentet.

”Skulle det ske, så bliver det også en udfordring for Danmark. Der ville blive gasmangel på det europæiske marked – ikke mindst i Tyskland, hvor en stor del af det danske gasforbrug kommer fra,” siger den tyske energiekspert Georg Zachmann.

Sammen med kolleger hos den anerkendte økonomiske tænketank Bruegel, hvor han er seniorforsker, har Zachmann lavet en grundig analyse af, hvordan Europa vil blive ramt, hvis Ruslands præsident Putin lukker for gashanerne.

Altinget logoKlima
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget klima kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00