Nye rapporter sår tvivl om milliardgevinster

LIBERALISERING: To nye rapporter sår tvivl om præmisserne for, at forsyningssektoren kan effektiviseres for 7,1 milliarder kroner. Jagten på besparelser er allerede sat ind, lyder vurderingen.

Foto: Colourbox
Klaus Ulrik Mortensen

Det kan fremstå, som om at jagten på effektiviseringer er en helt ny dagsorden for forsyningsselskaberne. Men som vores undersøgelse viser det, er effektivisering af driften et spørgsmål, som ligger sektoren stærkt på sinde, og som har gjort det i mange år.

Thomas Lyhne
Partner, Pluss
Fakta
Pluss har sammen med EY gennemført en spørgeskemaundersøgelse af strategier og tendenser i den danske forsyningssektor. 

Deltagerne i holdningsundersøgelsen er bestyrelsesformænd, direktører og mellemledere fra vand-, spildevands-, fjernvarme- og affaldsselskaber.

Undersøgelsen er gennemført som en webbaseret undersøgelse i juni 2016.

405 beslutningstagere blev inviteret. 193 har svaret, hvilket giver en samlet svarprocent på 48 procent. Undersøgelsen har svar fra beslutningstagere i 137 forsyningsselskaber ud af 232 adspurgte selskaber. 

Kilde: Pluss

Et sæt rapporter med fokus på hvert deres hjørne af forsyningssektoren sår nu tvivl om regeringens jagt på effektiviseringer for 7,1 milliarder kroner.

Hele tirsdagen kørte historien om McKinseys såkaldt hemmelige analyse, som ved hjælp af en række justeringer af forsyningssektoren vurderer, at der kan hentes helt op til 7,1 milliarder årligt. Det skal ses i forhold til vækstaftalen fra 2014, som identificerede årlige gevinster i sektoren for 3,3 milliarder kroner.

Essensen af McKinseys anbefalinger til regeringen er markedsgørelse. Hovedparten af sektorens aktiviteter er i dag reguleret via hvile i sig selv-princippet. Et princip, som vækstaftalen fra 2014 ikke ændrede på. Og som det derfor af McKinsey vurderes, at man bliver nødt til at opgive, hvis samfundet skal have fingrene i de store gevinster.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00