Debat

Billedkunstnere: Statens støtte til kunstakademierne favoriserer København

Statslige tilskud til kunstakademierne uden for København har været uretfærdige og skævvredne. Derfor bør nye midler til kulturen øremærkes til at styrke kunstakademierne i Aarhus og Odense, skriver forperson Marie Thams.

Kunstakademierne og billedkunstuddannelserne skal styrkes i Aarhus og Odense, hvis vi ønsker et mangfoldigt, kunstnerisk Danmark, skriver Marie Thams. 
Kunstakademierne og billedkunstuddannelserne skal styrkes i Aarhus og Odense, hvis vi ønsker et mangfoldigt, kunstnerisk Danmark, skriver Marie Thams. Foto: Henning Bagger/BAG/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

14. marts bragte Altinget Kultur en artikel, hvor de to rektorer fra Det Jyske Kunstakademi og Det Fynske Kunstakademi, Søren Taaning og Kristine Kern, udtrykte undren og bekymring over statens økonomiske undergravning af de to statsanerkendte akademier og kaldte på øgede statslige midler til at drive de to videregående uddannelser.

Bemærkelsesværdigt er det da også, at samtidig med at de seneste regeringer har haft udflytning af uddannelser til provinsen som en væsentlig mærkesag, så har man stort set overladt til kommunerne i Aarhus og Odense at holde liv i de to byers kunstakademier og deres uddannelser.

Konsekvensen er, at billedkunsten i vid udstrækning tænkes og skabes i hovedstaden. Vi går derfor glip af mange af de dynamikker og kunstneriske relationer, der i højere grad kan opstå på tværs af landet.

Læs også

I Billedkunstnernes Forbund deler vi de to rektorers bekymring og ønske. Vi har igennem årene haft lejlighed til at fremføre samme synspunkter i diverse handlingsplaner og overfor skiftende kulturministre og kulturpolitiske ordførere fra en bred vifte af partier.

Her har vi oplevet en stor forståelse for vores synspunkter, som dog alligevel ikke har rakt til at rette op på skævheden, når det er kommet til konkrete forhandlinger.

Midler skal øremærkes til Aarhus og Odense

Det er vigtigt for mangfoldigheden i dansk kunstliv, at der er tre kunstakademier i Danmark, som med hver deres faglige profiler uddanner fremtidens billedkunstnere.

Vi påskønner kommunalpolitikernes opbakning, men den statslige støtte på et tilsvarende niveau savnes

Marie Thams
Forperson, Billedkunstnernes Forbund

Hvis man fra centralt politisk hold ønsker et levende kunstliv i hele landet, er det vigtigt at prioritere, at der også uddannes billedkunstnere på højeste niveau i Aarhus og Odense. På den måde skaber man attraktive og seriøse studiemiljøer og uddannelser, og der opstår relaterede miljøer, som er med til at styrke og fastholde byernes kunstliv.

Vi påskønner kommunalpolitikernes opbakning, men den statslige støtte på et tilsvarende niveau savnes, og en regulering af de statslige midler til de to kunstakademier er stærkt tiltrængt.

Billedkunstnernes Forbund støtter derfor op om, at nogle af de nye midler regeringen påtænker at tilføre til kulturen i Danmark, øremærkes kunstakademierne i Aarhus og Odense.

Den sårbare økonomiske situation på Det Jyske Kunstakademi og Det Fynske Kunstakademi skal ikke heles ved at skære yderligere hul på landets tredje kunstakademi - Det Kongelige Danske Kunstakademis Billedkunstskoler i København.

Læs også

Statslige tilskud har været uretfærdige

Den styrkede økonomi vil fremme begge uddannelsesinstitutioner, deres mulighed for at tilbyde de nødvendige værksteder, forløb, stab og miljø, som de studerende, og spirende kunstnere, har brug for i deres udvikling og uddannelse.

Kulturministeren igangsatte i sidste måned en reform af den eksisterende museumslov. Noget af det man vil se på i denne er, at de statslige tilskud til museerne på tværs af landet har været historisk betingede, uretfærdige og ugennemskuelige.

Det samme kunne man med en vis ret hævde i forhold til bevillingerne til kunstakademierne uden for hovedstaden. Derfor håber vi, at kulturministeren vil se på dem med nye øjne, så kunstakademierne i Aarhus og Odense styrkes.

Det vil gøre, at de danske billedkunstuddannelser bredt set får et mere mangfoldigt optag, der er med til at skabe stærke kunstneriske miljøer i hele landet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Taaning

Billedkunstner, rektor, Det Jyske Kunstakademi, medstifter/ kunstnerisk ledelse, Deep Forest Art Land - Skovsnogen
MFA Billedkunstskolerne Det Kgl. Danske Kunstakademi (2001), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1996), akademiøkonom (1990), premiereløjtnant af reserven (1986)

Jakob Engel-Schmidt

Kulturminister, MF (M)
officer af reserven (Kongens Artilleriregiment 2003), cand.merc. i international business (CBS 2010)

0:000:00