Chefredaktør for nyt DF-medie: Partiet dikterer ikke indholdet. Men ...

PARTIPRESSE: Det er chefredaktøren og ikke partiet, der bestemmer, hvilke historier der skal bringes på DF’s nye medie. Men hvis dækningen bliver anderledes end aftalt, stopper samarbejdet, fortæller chefredaktøren. 

Redaktøren for Dansk Folkepartis nye medie lover, at der også vil komme kritiske interviews med partiets egne politikere.
Redaktøren for Dansk Folkepartis nye medie lover, at der også vil komme kritiske interviews med partiets egne politikere.Foto: Screentshot / ditoverblik.dk
Simon Lessel

Selvom Dansk Folkepartis nye medie, ditoverblik.dk, er finansieret af partiets egne midler, fastholder chefredaktør Steen Trolle sin rolle som uafhængig journalist og redaktør af mediet.

Mediet er sat i verden for at sætte mere fokus på de emner, som Dansk Folkeparti mener, er underbelyste i mainstream-medierne som for eksempel EU. Men det er Steen Trolle og ikke partiledelsen, der vælger, hvilke historier der skrives og ikke skrives, siger chefredaktøren.  

“De kan ikke komme fra Dansk Folkeparti og sige, at bestemte historier skal skrives eller ej. Så på den måde er jeg uafhængig,” siger Steen Trolle til Altinget.  

Han har fået frie tøjler til at skrive historier, han selv synes, er interessante inden for den “nationalt-borgerlige" dagsorden, fortæller han. Og han medgiver, at det ofte vil være historier, der er positive i relation til Dansk Folkepartis politiske dagsorden. Men han fastholder sin uafhængighed som journalist til frit at kunne udvælge de historier, der skal bringes på siden. 

Man må læse sitet, som man selv vil, og så vurdere. Og man vil selvfølgelig læse og vurdere sitet i det lys, at det er Dansk Folkeparti, der står bag.

Steen Trolle
Chefredaktør, ditoverblik.dk

“Men det er da klart, at DF ejer sitet og betaler regningen. Og hvis de synes, jeg laver en skæv dækning i forhold til det, vi har aftalt, så stopper samarbejdet,” siger Steen Trolle.  

Vil du insistere på din uafhængighed, selvom du risikerer, at det betyder, at din aftale med partiet ophæves?

“Ja, sådan må det nødvendigvis være. Jeg har lavet en aftale, der indtil videre gælder frem til valget. I det ligger en mulighed for, at enten DF eller jeg selv kan sige fra undervejs. Hvis ikke vi hver især lever op til aftalen, så er der ikke grund til at fortsætte. Og det vi har aftalt, er, at jeg kan arbejde uafhængigt,” siger Steen Trolle.

Lover kritiske interviews med DF-politikere 
Steen Trolle har ikke taget stilling til, hvad han gør i det tilfælde, hvor han ønsker at bringe en historie, som partiledelsen ikke bryder sig om: “Jeg kan ikke lige umiddelbart forestille mig, hvordan den situation skulle være,” siger han.

Ifølge Steen Trolle kan læserne af det nye medie forvente kritiske interview med Dansk Folkepartis egne politikere.  

“Der bliver også historier, hvor jeg kontakter Dansk Folkepartis politikere om sager, som de måske ikke nødvendigvis har lyst til at tale om, eller hvor de skal svare uddybende på spørgsmål, hvor deres forklaringer eller budskaber kan virke lidt tynde i koderne,” lyder det fra chefredaktøren, som også er eneste medarbejder på redaktionen.  

Men samtidig kommer chefredaktøren ikke til at dække sager som Meld og Feld-sagen aktivt og kritisk, siger han.

“Det vil ikke være særlig troværdigt, hvis Dansk Folkeparti påstod, at vi laver en kritisk dækning af Meld-Feld-sagen,” siger han, inden han påpeger, at han vil dække sagen, når der falder en afgørelse.

Tvivler på andre politikeres lyst til at deltage 
I de artikler, der lige nu ligger på DF’s nye medie, er det primært Dansk Folkepartis egne politikere, der bliver benyttet som kilder. Her udtaler Martin Henriksen sig om udlændingestramninger, ældreordfører Jeppe Jakobsen om en ny sosu-uddannelse og erhvervsordfører Hans Kristian Skibby om kopicigaretter. Vel at mærke som eneste kilder i historierne.

Men Steen Trolle vil også gerne inddrage politikere, der er uenige med Dansk Folkeparti. Han tvivler dog på, at de har lyst til at medvirke.

“Vil de bruge deres tid på et medie, hvor DF er afsender? Det håber jeg, men det kunne jeg måske have min tvivl om,” siger han.

I artiklen hvor Martin Henriksen fortæller, at stramningerne virker, ville andre medier formentlig have spurgt en forsker om, hvilke stramninger der kan forklare indrejseforbuddene, samt have interviewet andre politikere, om de er enige med Martin Henriksens udsagn om, at der er behov for flere stramninger. Hvorfor har du ikke gjort det?

“Jeg har vurderet, at det er et interessant tal (de 15.330 indrejseforbud, red.), og så laver vi en historie på det. Det kunne man sagtens følge op på. Man kunne også håbe på, at der var andre medier, som så den historie og det tal og tænkte, at det kunne man godt gå videre med og efterprøve Martin Henriksens synspunkter”

Er det ikke din opgave som uafhængig journalist at interviewe forskere og andre politikere for at udfordre Martin Henriksens udsagn?

“Jo, det kan man sagtens gøre. Men man kan også lave historien, når Martin Henriksen gør opmærksom på tallene og så følge op efter. Det her er et nyhedsmedie med mange korte historier.”

Kommer der en opfølgning på den her historie?

“Det kunne der sagtens gøre, ja.” 

Forstår skepsis 
Steen Trolle er eneste ansatte på det DF-finansierede medie, der har en redaktionsgruppe bestående af ham selv, DF’s pressechef Søren Søndergaard, Dansk Folkepartis nyhedschef Henrik Mogensen og en journalist fra partiet. Chefredaktøren står samtidig noteret som konsulent for partiet på Folketingets hjemmeside. Sitet finansieres af DF's landsorganisation.

Kan du på baggrund af det forstå, hvis folk stiller sig skeptiske over for din og mediets uafhængighed?

“Det kan jeg sagtens forstå, for det har jeg svaret på talrige spørgsmål om. Uafhængigheden skal forstås sådan, at det er mig, der bestemmer, indtil jeg ikke bestemmer mere. Jeg er ikke ansat af DF, mit firma er hyret ind som konsulent til at drive det her site.”

Hvad er forskellen på de to ting? 

“Jeg får ikke en lønseddel fra DF med pension osv. Mit firma afleverer en regning hver måned til DF for det arbejde, jeg laver. Og så har vi aftalt, at hvis de ikke længere synes, jeg skal lave det, så har vi en aftale om, hvordan det skal foregå med opsigelse osv. Men jeg er ikke ansat, jeg er hyret ind som konsulent.” 

Men hvad er forskellen? 

“Jeg kan sagtens forstå de her spørgsmål vedrørende uafhængighed. Man må læse sitet, som man selv vil, og så vurdere. Og man vil selvfølgelig læse og vurdere sitet i det lys, at det er Dansk Folkeparti, der står bag. Det skiltes der også tydeligt med på siden.”

Forsker: Problematisk 
Medieforsker ved Roskilde Universitet Mark Ørsten betegner det “problematisk”, at DF’s nyhedsmedie kalder sig uafhængigt. Ifølge forskeren kan man ikke lave uafhængig journalistik, når man organisatorisk og økonomisk er afhængig af et parti. De forsøger at trække på den troværdighed, som de traditionelle nyhedsmedier har, når de kalder sig uafhængige, lyder det fra forskeren.

“De vil gerne have det her troværdighedsemblem, men lever ikke op til det ud fra den måde, man har forstået journalistisk uafhængighed på de sidste rigtig mange år,” siger Mark Ørsten.

I den seneste tid har der været heftig debat om Netavisen Pios uafhængighed af Socialdemokratiet, og medieforskeren mener, at de to nyhedssites på den front godt kan sammenlignes. Dansk Folkepartis nyhedssite er dog mere omhyggeligt med at bedyre, hvordan deres uafhængighed skal forstås, lyder det fra Mark Ørsten.

Ønsket er dog det samme, vurderer medieforskeren. Nemlig at opnå et troværdighedsstempel.

“Begge medier har samme ambition om at tale og skrive fra et meget bestemt sted, men samtidig postulere en uafhængighed,” siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00