Ekspert: Mette Bocks taktiske snilde kan bane vej for kulturreformer

INTERVIEW: ”Kulturbudgetterne er støbt i beton,” lød kritikken i en debatbog, som kulturrådgiver Lasse Marker udgav i 2014. Men med en ny strategi kan kulturminister Mette Bock måske lykkes med at reformere kulturstøtten trods de mange forhindringer, lyder analysen.

Mette Bock (LA) blev præsenteret som kulturminister sidste efterår og har siden arbejdet for at reformere kulturstøtten.
Mette Bock (LA) blev præsenteret som kulturminister sidste efterår og har siden arbejdet for at reformere kulturstøtten. Foto: Thomas Lekfeldt/scanpix
Peter Pagh-Schlegel

Kulturpolitik er blevet en tabersag. Det er de færreste politikere, der for alvor tør ændre på noget ved at flytte rundt på midlerne af frygt for at blive hængt ud af kultureliten og i pressen, og konsekvensen har derfor i mange år været fastfrosne kulturbudgetter og generel stilstand.

På den ene side skal politikerne blive bedre til at have visioner for kulturlivet, men på den anden side, er de nødsagede til at holde kortene tæt til kroppen, hvis de vil gennemføre deres politik.