Ekspert: Mette Bocks taktiske snilde kan bane vej for kulturreformer

INTERVIEW: ”Kulturbudgetterne er støbt i beton,” lød kritikken i en debatbog, som kulturrådgiver Lasse Marker udgav i 2014. Men med en ny strategi kan kulturminister Mette Bock måske lykkes med at reformere kulturstøtten trods de mange forhindringer, lyder analysen.

Mette Bock (LA) blev præsenteret som kulturminister sidste efterår og har siden arbejdet for at reformere kulturstøtten.
Mette Bock (LA) blev præsenteret som kulturminister sidste efterår og har siden arbejdet for at reformere kulturstøtten.Foto: Thomas Lekfeldt/scanpix
Peter Pagh-Schlegel

Kulturpolitik er blevet en tabersag. Det er de færreste politikere, der for alvor tør ændre på noget ved at flytte rundt på midlerne af frygt for at blive hængt ud af kultureliten og i pressen, og konsekvensen har derfor i mange år været fastfrosne kulturbudgetter og generel stilstand.

På den ene side skal politikerne blive bedre til at have visioner for kulturlivet, men på den anden side, er de nødsagede til at holde kortene tæt til kroppen, hvis de vil gennemføre deres politik.

Lasse Marker
Kulturpolitisk rådgiver

Det fik i 2014 daværende radiovært og journalist Lasse Marker til at udgive bogen ”6 grunde til der ikke sker en skid i dansk kulturliv”.

Fakta
BLÅ BOG: LASSE MARKER
Lasse Marker er partner i Rasmussen&Marker, hvor han arbejder som presse- og kulturpolitisk rådgiver for en række kulturinstitutioner og brancheorganisationer.

Lasse var radiovært på P1-programmet Kulturknuserne (2013-2014) og har efterfølgende arbejdet som tv-udvikler og tilrettelægger på DR2. Han er forfatter til bøgerne 
“6 grunde til, at der ikke sker en skid i dansk kulturliv” (2014) og ”Kulturelskeren og vagthunden” (2016).

Lasse Marker har en kandidatgrad i statskundskab fra Københavns Universitet samt en merkonomtitel fra Copenhagen Business Academy. Han sidder desuden i bestyrelsen for Arkitektens Forlag og Det Fynske Kunstakademi. 

”Jeg savnede politikere, der rent faktisk turde komme med visioner for kulturlivet, ligesom jeg også savnede, at kulturlederne kom på banen og fortalte, hvad de egentlig ville med kulturen,” siger Lasse Marker.

Altinget logoKultur
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kultur kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00