Debat

FilmFyn: I det fynske kulturliv kan man føle sig overset af dem, der bestemmer i København

Kulturpolitisk ligger København længere væk, end GPS'en angiver. Løsningen er et større mediepolitisk fokus på regionale initiativer, skriver Klaus Hansen.

På filmområdet er man begyndt at rive muren til København ned. Ved sidste filmaftale blev det besluttet, at man vil understøtte "film fra hele landet", skriver Klaus Hansen.
På filmområdet er man begyndt at rive muren til København ned. Ved sidste filmaftale blev det besluttet, at man vil understøtte "film fra hele landet", skriver Klaus Hansen.Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix
Klaus Hansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hvis præmissen er "den kulturløse provins", så gælder det i hvert fald ikke på Fyn.

Her kan man finde store museumsoplevelser både inden for kunst, historie og naturformidling. Et stort udbud af musik- og kulturfestivaler og meget mere.

Udfordringen - i hvert fald i dele af det fynske kulturliv - er en udbredt fornemmelse af at blive overset af dem, der bestemmer og sætter den nationale kulturdagsorden i København.

Temadebat

Hvordan sikrer vi, at store dele af provinsen ikke ender som "kulturløse ørkener"?

Store dele af Danmark er ved at ende som "kulturløse ørkener", hvor det lokale bibliotek for længst har drejet nøglen om - og hvor mange biografer måske risikerer at følge efter. Sådan siger Altingets kulturskribent Niels Fried-Nielsen i hvert fald til Altinget Ajour. Derfor beder Altinget Kultur en række markante aktører på kulturområdet svare på, om danske kulturinstitutioner er gode nok til at sikre sammenhængskraft i landet. 

Debatpanelet kan findes her.

Om Altingets temadebatter:

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Altinget bringer kun debatindlæg, som udelukkende er skrevet til Altinget.

Har du lyst til at bidrage til debatten, er du velkommen til at sende det til debatansvarlig Ida Elmdal Thagesen på [email protected] eller til Altingets debatredaktion på [email protected].

En fornemmelse der ofte kommer til udtryk i et ”vi kan ikke komme igennem til København”. Det er, som om der på Storebæltsbroen er bygget en imaginær kulturmur.

En sådan mur har den effekt, at dele af kulturlivet på Fyn på forhånd afskriver samarbejdet på tværs af Storebælt, og kulturorganisationer og -institutioner i København har en mere eller mindre udbredt uvidenhed og indsigt i det fynske kulturliv.

Støtte til regionale filmfonde har været en styrke

På filmområdet er man begyndt at rive muren ned. Ved sidste filmaftale blev det besluttet, at man vil understøtte "film fra hele landet".

Konkret blev en mindre del af filmstøttemidlerne lagt ud til de to regionale filmfonde Den Vestdanske Filmpulje og FilmFyn.

Den direkte effekt har været, at man har lagt grundstenen til udvikling af regionale filmmiljøer uden for København.

Udflytning af institutioner er den lette politiske løsning, der kan give den regionale effekt, men på grund af videnstab ikke altid den optimale løsning.

Klaus Hansen
Direktør, FilmFyn

Indirekte har man etableret en kulturpolitisk forbindelseslinje mellem København og provinsen, som styrker dansk film.

Som eksempel blev der under titlen 'Nye Steder - Nye Stemmer' igangsat et samarbejde mellem Det Danske Filminstitut og de to regionale filmfonde.

Der inviteredes talenter fra hele landet til at udvikle filmiske fortællinger om livet, som det leves i al sin mangfoldighed rundt om i Danmark - uden for hovedstadsområdet.

Et initiativ der effektivt brød med følelsen hos mange regionalt baserede filmtalenter om at blive overset af København.

Med etableringen af en ny filmuddannelse på Fyn - en uddannelse til de administrative funktioner på film- og serieproduktion - har muren også på uddannelsesområdet fået et hul, hvor der kan samarbejdes på tværs af Storebælt såvel som Lillebælt.

Læs også

Med de styrkede regionale filmfonde er der endvidere kommet en stemme ind i en række af branchens udvalg og organisationer, der bidrager med et regionalt perspektiv i de fleste aspekter af branchens udfordringer.

Hvad enten det er ’ordnede forhold’, bæredygtighed, rekruttering og andre emner af betydning for den samlede danske branche.

Inddrag provinsen i mediepolitikken

På filmområdet har vi fået etableret begyndelsen til et godt samarbejde mellem provinsen og København - som samlet set løfter et kulturpolitisk mål. Jeg er ikke i tvivl om, at det store flertal i dansk kulturliv ønsker at løfte "kultur i hele landet".

Den regionale filmsatsning på Fyn og i Jylland forankret i et samarbejde mellem stat og kommuner er et rigtigt godt eksempel

Klaus Hansen
Direktør, FilmFyn

Men for at kunne løfte denne målsætning, er det nødvendigt, at kulturprovinsens viden og erfaringer bliver bragt ind der, hvor tingene besluttes.

Der hvor rammerne lægges, og der hvor den nationale kulturpolitik eksekveres.

For at udbygge den kulturpolitiske sammenhængskraft, bør man med inddragelse af det regionale miljø inden for det pågældende kulturområde fastlægge regionale målsætninger både i de politiske beslutninger og hos dem, der skal eksekvere beslutningerne.

Udflytning af institutioner er den lette politiske løsning, der både kan give den regionale effekt, men på grund af videnstab ikke altid den optimale løsning.

Etablering af nye – med streg under nye - kulturaktiviteter på Fyn og i provinsen kan give en regional kulturpolitisk effekt med national betydning.

Den regionale filmsatsning på Fyn og i Jylland forankret i et samarbejde mellem stat og kommuner er et rigtigt godt eksempel – og som i øvrigt også bør implementeres i mediepolitikken, så det også gælder produktion af tv-serier.

Provinsen har et sprudlende kulturliv - men kulturmuren til København skal og kan rives ned. Til gavn for det samlede danske kulturliv.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Klaus Hansen

Adm. direktør, FilmFyn, fhv. direktør, Producentforeningen
cand.jur. (Københavns Uni.)

0:000:00