Ny temadebat: Hvordan sikrer vi, at store dele af provinsen ikke ender som "kulturløse ørkener"?

Det har altid været en kulturpolitisk ambition at sikre sammenhængskraft. Men hvordan lykkes det at skabe kulturtilbud, der både favner hovedstad og provins?

Biblioteker i provinsen har de seneste år ladet livet i kommunale budgetforhandlinger, blandt andet de to sønderjyske biblioteker i Ulkebøl og Dybbøl.
Biblioteker i provinsen har de seneste år ladet livet i kommunale budgetforhandlinger, blandt andet de to sønderjyske biblioteker i Ulkebøl og Dybbøl.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Ida Elmdal Thagesen

Store dele af Danmark er ved at ende som "kulturløse ørkener", hvor det lokale bibliotek for længst har drejet nøglen om - og hvor mange biografer måske risikerer at følge efter. Sådan siger Altingets kulturskribent Niels Fried-Nielsen i hvert fald til Altinget Ajour.

Samtidig viser en undersøgelse, at personer bosat i hovedstaden er mere tilbøjelige til at have et bredt forbrug af kulturtilbud sammenlignet med personer bosat i landkommuner. 

Der er altså forskel på både din adgang til kulturinstitutioner og brug af dem, alt efter om du bor på landet eller i byen. Dette til trods for, at det - siden Danmark i 1961 fik sit første Kulturministerium - har været en kulturpolitisk målsætning at skabe sammenhængskraft i landet.

Altinget logoKultur
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kultur kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00