Debat

Danske Biblioteker: Vi har både fællesskab og demokrati på hylderne

Folkebiblioteket er en public service-institution, der både oplyser borgere og den demokratiske samtale. Derfor er det essentielt, at eksistensgrundlaget sikres i hele landet, skriver Paw Østergaard Jensen (S).

Bibliotekerne har mange tusinde kultur- og debatarrangementer på programmet, der er med til at styrke den uenighedskompetence, som samfundet har behov for, skriver Paw Østergaard Jensen.
Bibliotekerne har mange tusinde kultur- og debatarrangementer på programmet, der er med til at styrke den uenighedskompetence, som samfundet har behov for, skriver Paw Østergaard Jensen. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Paw Østergaard Jensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Manglen på lokale kulturinstitutioner og lokal deltagelse har ført til en kløft mellem periferi og centrum, som udnyttes politisk.

Vi har brug for noget at være sammen om i vores lokalmiljø, og en manglende lokal kultur får samfundet til at knække, forstærker polariseringen og giver plads til en splittende retorik, om at kultur kun er for "dem" i de københavnske saloner.

Alt dette bliver udnyttet til at skabe en dem-og-os-konflikt – både mellem land og by og mellem mennesker.

Kulturens betydning blev tydeliggjort under coronanedlukningen, hvor også de centrale politikere pludselig begyndte at tale om dens betydning. Men det blev så tilsyneladende ved snakken.

Temadebat

Hvordan sikrer vi, at store dele af provinsen ikke ender som "kulturløse ørkener"?

Store dele af Danmark er ved at ende som "kulturløse ørkener", hvor det lokale bibliotek for længst har drejet nøglen om - og hvor mange biografer måske risikerer at følge efter. Sådan siger Altingets kulturskribent Niels Fried-Nielsen i hvert fald til Altinget Ajour. Derfor beder Altinget Kultur en række markante aktører på kulturområdet svare på, om danske kulturinstitutioner er gode nok til at sikre sammenhængskraft i landet. 

Debatpanelet kan findes her.

Om Altingets temadebatter:

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Altinget bringer kun debatindlæg, som udelukkende er skrevet til Altinget.

Har du lyst til at bidrage til debatten, er du velkommen til at sende det til debatansvarlig Ida Elmdal Thagesen på ida@altinget.dk eller til Altingets debatredaktion på debat@altinget.dk.

Kultur skaber trivsel

Ofte laver man symptombehandling af store samfundsmæssige problemstillinger frem for at skabe nødvendige omstillinger.

Når man for eksempel sætter milliarder af til psykiatri, kunne man samtidig sætte nogle få millioner af til at styrke børn og unges læsekultur for at skabe ro, indlevelse og forebygge trivselsproblemer.

Bibliotekerne er et fantastisk eksempel på kultur, der kan skabe en sammenhængskraft.

De er i alle kommuner og er den langt mest benyttede kulturinstitution i landet med over 30 millioner besøgende om året.

Samtidig er det den kulturinstitution, der har flest digitale tilbud, som rent faktisk bliver brugt. Både fordi bibliotekerne er gratis, men også fordi de har noget at komme efter, og fordi folk mødes på tværs. Både fysisk og digitalt.

Derudover har bibliotekerne mange tusinde kultur- og debatarrangementer på programmet, der er med til at styrke den uenighedskompetence, som samfundet har behov for.

Læs også

Alligevel er bibliotekerne en af de kulturinstitutioner, der er skåret mest ned på. Omkring halvdelen af dem er lukket siden kommunalreformen, og i år har kommunerne strammet skruen igen, så borgerne i mange kommuner virkelig kommer til at mangle lokale bibliotekstilbud.

Det er tudetosset, når vi ved, at biblioteket skaber sammenhængskraft og forståelse mellem mennesker. Et godt eksempel er de mange aktiviteter omkring verdensmål og klima, som lokale ildsjæle får ført ud i livet med hjælp fra bibliotekerne.

Den oplyste medborger er en forudsætning for folkestyret og sammenhængskraften i samfundet, og her oplever biblioteket en voksende betydning som lokalsamfundets fælles, åbne sted for viden, kultur og debat. Dette bør styrkes og indtænkes i fremtidens medieaftale, så det sker i alle kommuner.

Et lyspunkt i mørket

Samfundet og demokratiet udfordres aktuelt på mange niveauer – senest af pandemien og krig i Europa – men overordnet især af en voksende polarisering, de sociale mediers ekkokamre og fake news.

Uden lokal kultur til at binde os sammen som rammen om fællesskabet mister vi den sammenhængskraft, som er nødvendig for at deltage i den demokratiske samtale.

Paw Østergaard Jensen (S), formand, Danmarks Biblioteksforening

Det folkeoplysende public service-princip som grundlag for folkestyret er derfor vigtigere end nogensinde, og alle kræfter bør sættes i spil omkring den udvikling.

Oplyste medborgere har altid været en forudsætning for det danske demokrati. Bibliotekerne skal fortsat aktivt understøtte og være garant for valid oplysning til borgerne.

Vi lever i en tid, hvor den stigende inflation rammer danskerne på pengepungen, og det får dem til at skære ned på kulturforbruget.

Således viser en ny Kulturbarometer-måling, at cirka halvdelen er mindre tilbøjelige til at bruge penge på kunst og kultur som følge af de stigende udgifter.

Det understreger vigtigheden i at have gratis kulturtilbud, som for eksempel bibliotekerne, der altid er til rådighed, uanset hvilken økonomisk situation man befinder sig i.

Med tanke på de stigende priser på for eksempel dagligvarer og strøm giver det god mening, at mange er nødsaget til at nedprioritere kulturoplevelser. Men samtidig kan kunst- og kulturoplevelser virkelig være et lys i det mørke, som pandemien, krig og økonomisk usikkerhed har trukket ned over os.

Understøt kulturen og stil krav til de lokale biblioteker

Set i lyset af ovenstående vil det være centralt, at de lovgivningsmæssige rammer forpligter folkebibliotekerne i forhold til læring, digital dannelse og etablering af et demokratisk samlingspunkt i kommunerne.

I dag oplever borgerne meget store kommunale forskelle, når det kommer til, hvad de kan få adgang til og kan deltage i.

Alt sammen kan være starten til, at man påbegynder en proces mod en ny bibliotekslov, der styrker og understreger folkebibliotekernes rolle som public-service institution, som rammen om den lokale debat, og for at understrege vigtigheden i at sikre borgerne fri og lige adgang til alle typer information – som man for eksempel kender fra den norske bibliotekslov.

Uden lokal kultur til at binde os sammen som rammen om fællesskabet mister vi den sammenhængskraft, som er nødvendig for at deltage i den demokratiske samtale. Kun ved at styrke kulturen kan vi undgå at tale os fra hinanden.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Paw Østergaard Jensen

Formand, Danmarks Biblioteksforening, byrådsmedlem (S), Albertslund Kommune
Malersvend (bygningsmaler)