Kunstfond stiller nye krav til egnsteatre: "En hel urimelig situation"

EVALUERING: Statens Kunstfond stiller nye krav til egnsteatre, der ifølge ekspert kan trække tæppet væk under den statslige støtte. Dansk Teater kalder kravene urealistiske og betvivler støtteudvalgets hjemmel til at stille den type krav.

Foto: dats.dk
Peter Pagh-Schlegel

Kravene til landets egnsteatre bliver skærpet i forbindelse med nye evalueringer.

Man kan jo vanskeligt læse brevet på anden måde, end at det vil få alvorlige konsekvenser for egnsteatrenes fondsstøtte og dermed deres fremtidige overlevelse, hvis de ikke følger den omfattende evaluering

Frederik Waage
Lektor i forvaltningsret, SDU

Som noget nyt forventer Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Scenekunst (PUS) nemlig, at egnsteatrene skal have "implementeret og efterlevet" de konklusioner og anbefalinger, som fremgår af evalueringerne.

Det skriver udvalget i en række tilsagnsbreve, som er blevet sendt til både de evaluerede teatre og kommuner.

Dokumentation

FAKTA

Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Scenekunst (PUS) har iværksat evalueringer af 21 egnsteatre, som er blevet gennemført af eksterne evaluatorer. Evalueringerne indeholder blandt andet vurderinger af teatrets økonomiske, organisatoriske og fysiske rammer, samt anbefalinger til, hvordan teatrene kan højne deres kunstneriske niveau,

Hvis PUS på baggrund af evaluators endelige evalueringsrapport vurderer, at egnsteatret ikke lever op til det generelle niveau for egnsteatre, samt at udvikling ikke vurderes muligt, kan udvalget træffe beslutning om, at det statslige tilskud og den statslige refusion til kommunen skal ophøre ved udgangen af den gældende aftaleperiode.

De evaluerede egnsteatre og kommuner har i forbindelse med evalueringerne modtaget et tilsagnsbrev, hvori der fremgår en standardformulering, der lyder:

"Det er projektstøtteudvalgets forventning, at alle anbefalinger og konklusioner afgivet i den af Statens Kunstfond iværksatte evaluering af 'XX-teater' (udarbejdet af 'XX-evaluator', 2019) bliver implementeret og efterlevet i den kommende aftaleperiode.”

 


0:000:00